НОВИНИ

Остри критики заради решението на ЦИК за общо отчитане на машинния вот и хартиените бюлетини

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:36, 21.02.2023
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Скандал след решението на ЦИК: отчетените гласове с хартиена бюлетина и с машина да се обявяват заедно и само в графата - брой действителни гласове. Това доведе и до оставката на Цветозар Томов като говорител на комисията, заради несъгласието му с решението. От "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" заявиха, че ще го обжалват пред Административния съд.

"Протоколът ще улесни членовете на СИК, ще намали грешките, ще се улесни по-бързо въвеждането на данните", заяви Емил Войнов - член на ЦИК.

И контрааргументите на базата на опита от 2019 г., когато грешките в протоколите достигнаха 50 на сто от всички комисии.

"Сега сме изправени пред подобен риск - да не можем да установим какви грешки са допуснати. И риска да застрашим сигурността и честността на изборния процес в България. Процедурата, която предлагате е в крайна сметка да засекретим данните от машинното гласуване", коментира Цветозар Томов.

"И е време да спрем с публицистиката от типа на думи "засекретени" и не знам какви си думички с тежка емоционално-оценъчна стойност", заяви Ерхан Чаушев - член на ЦИК.

Резултатите: Цветозар Томов се отказа да бъде говорител на ЦИК. Обяви, че ще говори, но вече само в социалните мрежи. Ден след скандала президентът Румен Радев заяви: ЦИК е независим орган и не трябва да има никакво външно вмешателство в работата на комисията.

"Но аз очаквам от всички институции, ангажирани с изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да водят до ерозирането на това доверие. Аз очаквам в работата на комисията и всички органи, ангажирани с изборите, да има повече прозрачност, а не да водим до обратното. Нека допълнително да не обезличаваме машинното гласуване", заяви Румен Радев - президент на Република България.

"Не бих казал, че има възможност за манипулиране на вота - на хартиения и на машинния и на резултатите при така сборното записване на двата вота, но би било добре да се записват отделно и машинния, и хартиения, за да се види хората, които са предпочели да гласуват с машинно - какъв е техния дял от всички останали, които гласуват", заяви Гълъб Донев - служебен министър-председател.

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" ще обжалват пред Административния съд решението на ЦИК.

"Когато са в една колона общият резултат, това лишава Районната избирателна комисия от възможността да прилага т.н. контроли, тоест да провери поотделно дали машинният глас е преброен правилно и дали хартиеният глас е преброен правилно. Флашката, която излиза от машината, се транспортира в РИК и тя съдържа това, което е сметнала машината. Ние твърдим, че машината смята правилно, а грешки допускат хората. Дали тези грешки са съзнателни и дали са несъзнателни от умора е без значение за крайния резултат", заяви Божидар Божанов от "Демократична България".

Що се отнася до видеонаблюдението: и президентът и служебният премиер заявиха, че се работи за най-доброто решение и процедурата ще бъде напълно прозрачна.

Вижте прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Русинов стартира с победа на Купа „Странджа“
Кирил Русинов стартира с победа на Купа „Странджа“
ЕС се готви да се присъедини към Истанбулската конвенция
ЕС се готви да се присъедини към Истанбулската конвенция