НОВИНИ

Джо Байдън във Варшава: НАТО е по-силен от всякога, подкрепата за Украйна остава непоклатима

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:41, 21.02.2023
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

В Полша днес говори американският президент Джо Байдън, който от Киев пристигна във Варшава. В речта си там Байдън каза, че НАТО е по-силен от всякога и подчерта подкрепата за Украйна. Заяви още, че Западът не заговорничи да атакува Русия. Американският президент каза още, че подкрепата на Вашингтон и партньорите за Украйна ще остане непоклатима и те ще останат единни. А по-късно тази седмица ще бъдат обявени нови санкции срещу Москва.

Речта на Байдън в Кралския дворец във Варшава последва обръщението на президента на Русия в руския парламент, в което Путин обяви, че Москва замразява участието си в ключов договор за контрол на въоръжението.

"Преди година светът се готвеше за падането на Киев. Тъкмо се връщам оттам и мога да кажа - Киев се държи! Киев е горд! Киев остава силен, с високо изправена глава и най-важното остава свободен! Една година по-късно ние знаем отговора - ще бъдем силни, ще бъдем обединени и светът няма да гледа по друг начин! Заставаме зад правото на хората да живеят свободно! Заставаме зад демокрацията!", заяви Джо Байдън.

Визитата на Байдън е важен знак за американския ангажимент за сигурност в Европа, коментира полският президент Анджей Дуда, който е един от най-изявените поддръжници за по-силна западна подкрепа за Украйна. Полша има най-дългата граница на страна от НАТО с Украйна и е основният път за доставка на оръжия, както и за убежище за бежанци.

В страната живеят 2,5 милиона украински бежанци, предимно жени и деца. Отношенията с Полша са критично важни, пред нас има много предизвикателства, но можем да се справим заедно, каза Байдън по време на разговорите.

"Трябва да имаме сигурност в Европа, това е толкова ясен и основен въпрос. НАТО е единственият най-резултатен съюз и бих казал, че е може би най-резултатният съюз в цялата история. Година по-късно от инвазията на Русия, бих казал, че НАТО е по-силен от всякога", каза президентът на САЩ.

Американската подкрепа към Киев остава непоколебима, увери Джо Байдън. Той също така търси подкрепа за политиката си у дома, където някои политици изразяват съмнения относно мащаба на американското участие на Съединените щати в помощта за Киев, коментира Би Би Си.

Снимки: БГНЕС

Според Анджей Дуда Америка може да пази световния ред.

"Благодаря ви за вчерашната визита, защото това беше важен знак за всички. Знак, който свободният свят няма да забрави", обърна се президентът на Полша.

Утре Джо Байдън ще се срещне с лидери от т.нар. "Букурещка деветка" - страните - членки от източния фланг на НАТО, част от който е и България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намериха тялото на спортния директор на футболния Хатайспор под руините в Турция
Намериха тялото на спортния директор на футболния Хатайспор под руините в Турция
Природонаучният музей в Пловдив показва най-отровните риби на планетата
Природонаучният музей в Пловдив показва най-отровните риби на планетата