НОВИНИ

Вторият човек в Китай на посещение в Москва. Какво се договориха с Путин?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
15:59, 22.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Най-високопоставеният дипломат на Китай Ван И е на посещение в Москва. Очакваше се той да се срещне единствено с руския външен министър Сергей Лавров, но изненадващо разговаря и с президента Владимир Путин. Двамата направиха заявка, че отношенията между Русия и Китай са по-добри отвсякога.

Новината за предстояща визита на Си Дзинпин в Москва засили още повече опасенията на Запада, че Пекин ще предостави оръжия на руската армия.

Снимки: БГНЕС

"Няма да се поддадем на опитите за оказване на натиск". Такова послание отправиха Русия и Китай на фона на подготвяните от ЕС и Съединените щати нови санкции заради войната в Украйна. В приятелски тон, на една ръка разстояние, а не на прословутата дълга бяла маса, на която посрещна не един и двама западни лидери. Така Владимир Путин разговаря с Ван И - втория човек в Китай след Си Дзинпин.

"Руско-китайските отношения се развиват точно както ги планирахме. Изпълняваме договорките си и си поставяме нови цели", каза Путин.

"Макар от време на време да възникват кризи и хаос, именно в кризите се раждат възможностите. Това е доказано в хода на историята. Трябва да умеем да се възползваме от тези възможности и да задълбочим своето стратегическо партньорство", каза Ван И.

Двамата си поставиха за цел през следващата година стокообменът им да възлиза на поне 200 млрд. долара. Топлите отношения между Москва и Пекин и критичният тон към Вашингтон, демонстриран от китайския дипломат преди седмица по време на Мюнхенската конференция по сигурността, допълнително подсилиха опасенията на Запада, че Китай може и да предостави оръжия на Русия. Към момента Пекин категорично отрича това да е вярно. Но е и единствената суперсила, която не е осъдила войната в Украйна.

"Междунaродната ситуация в момента е много сложна. След краха на двуполюсната система нещата не просто не се подобриха, а се изостриха още повече. Ето защо за пореден път подчертавам, че добрите връзки между Руската федерация и Китай имат важна роля за стабилизирането на цялостната ситуация в международен план", каза Путин.

Той допълни още и че китайският лидер Си Дзинпин е приел покана за визита в Москва.

Междувременно - долната камара на руската Дума ратифицира решението за замразяване на участието на Русия в договора "Нов СТАРТ". От Кремъл уточниха, че дали и кога Москва ще се върне към договора, зависи изцяло от Запада.

Два дни преди годишнината от началото на войната, пред препълнения стадион Лужники, Путин се обърна към хората с думите "водим битка за нашите исторически граници" и прикани публиката да извика три пъти "ура" за руските военни.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хванаха мъж да шофира пиян два пъти за една нощ в Силистра
Хванаха мъж да шофира пиян два пъти за една нощ в Силистра
Служебният кабинет одобри създаването на детска болница в Бургас
Служебният кабинет одобри създаването на детска болница в Бургас