НОВИНИ

Мигрантският натиск: Рязък скок на разследванията за каналджийство

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:47, 22.02.2023
Чете се за: 05:50 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Бившият граничен полицай Валентин Христов, който беше задържан в Гърция заради смъртта на 18-те нелегални мигранти в изоставения камион край Локорско, се е съгласил да бъде предаден на българските власти. Това съобщи Сийка Милева, говорител на главния прокурор в отговор на въпрос на "По света и у нас".

Решението вече е само техническо и зависи от Апелативния съд в Солун. Възможно е още следващата седмица Валентина Христов да бъде предаден на разследващите у нас. Според наши източници има данни, че именно Христов е държал връзката с организаторите на трафика в Турция и е осигурявал преминаването на групите през граничната бразда.

Задържаният в Гърция за трагедията край Локорско се съгласил да бъде предаден на българските власти

Днес от прокуратурата отчетоха сериозен скок на разследванията и осъдените за трафик през територията на страната. От МВР пък твърдят, че вече работят и по организирани престъпни групи, дори и по заподозрени, че подпомагат именно нелегалното преминаване на границата.

Оказва се, че с нарастване на миграционния натиск все повече трафиканти на нелегални мигранти през страната са задържани, обвинени и предадени на съд. В същото време, оправданите се оказват единици.

"В същия отчетен период се наблюдава чувствителен спад в постигнатите резултати в борбата с организираната престъпност в частност разкриването на организирани престъпни групи. Този спад според нас се дължи на закриването на Специализираната прокуратура, доказала своята ефективност в борбата с организираната престъпност. За 9 месечен период на 2022 г са новообразувани едва 51 досъдебни производства по направление организирана престъпност. За разлика от 2020 г., когато те са били 3 пъти повече", каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Милева добави, че през последните месеци се наблюдава рязко подобряване на взаимодействието между МВР и прокуратурата в разкриването, разследването и доказването на престъпленията, свързани с трафика на хора през територията на страната. Служебният вътрешен министър коментира, че оперативните служби в МВР вече работят по организирани престъпни групи, които се занимават с каналджийство.

"В момента работим по още такива, касаещи ОПГ-та. Скоро ще бъдат завършени. Там работата е малко по-специфична, защото, за да докажеш група, да установиш и събереш необходимите доказателства изисква доста повече време. Така, че част от тези разследвания, заедно с другите акции ще приключат сега", каза Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Демерджиев: Дронове ще следят граничната бразда и работата на граничните полицаи

"При наличие на достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност, лица, които са извършили такъв тип престъпление ще им бъдат повдигнати и обвинения", каза Сийка Милева.

По думите на Милева обаче проблемът с ниските наказания е сериозен. По основния текст в закона дори няма предвидено минимално наказание.

"Наказва се с лишаване от свобода до 5 години и с глоба от 3 хиляди до 10 хиляди лева. Та един каналджия получава възнаграждение в размер около 5 хиляди лева, за да превози само един мигрант", каза Милева.

Вътрешният министър коментира още, че се работи и по разкриването на служители, които подпомагат преминаването на нелегални мигранти през граничната бразда.

"В момента смятаме да снабдим границата с безпилотни летателни апарати, които освен всичко друго ще следят за действията на нашите служители по границата и ви уверявам, че в момента, в който заработят корупцията ще слезе на нива много близки до нулата", каза Демерджиев.

Демерджиев коментира още, че съвместно Европол и службите от страните, през които минава мигрантския поток вече са започнали разследвания, които да установят цялата верига на трафика и да стигнат до най-високите нива на организаторите.

Вътрешният министър коментира, че оперативна готовност за очаквана по-сериозна мигрантска вълна през тази година има, но естествено, че в тази част мерките няма да се обявят публично. Има обаче и технически мерки. Страната ни вече е получила над 140 милиона евро и тази част от границата, която не е оборудвана с видеонаблюдение през следващите месеци ще се снабди с камери. Осигуряване на наблюдение на границата по въздух е друг приоритет на вътрешното министерство.

Вижте прякото включване на Иво Никодимов

Повече за трагичния случай с мигрантите край Локорско прочетете тук: МИГРАНТИ СЕ ЗАДУШИХА В КАМИОН КРАЙ СОФИЯ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са мотивите за отстраняването на шефа на "Ел Би Булгарикум"
Какви са мотивите за отстраняването на шефа на "Ел Би Булгарикум"
Уилям Чолов и Рами Киуан също стартираха с победи на Купа "Странджа"
Уилям Чолов и Рами Киуан също стартираха с победи на Купа "Странджа"