НОВИНИ

Скандалът с изборните протоколи: Как ще бъдат отчитани резултатите от вота?

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:00, 22.02.2023
Чете се за: 04:50 мин.
Политика
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

От голямо одобрение до крайно неодобрение - така реагират хората, които броят бюлетини и попълват изборни протоколи. След като и предложените от ГЕРБ членове на ЦИК гласуваха за една графа за хартиени и машинни гласове - каква позиция заеха днес от партията?

Заради създалото се напрежение в обществото и сред партиите, днес и от ГЕРБ настояха ЦИК да преразгледа решението си за отчитане на гласовете в протокола и това да става в две отделни графи за машинния и хартиен вот.

Ако това не се случи, от обществения съвет на ЦИК предупреждават, че това ще бъдат най-тъмните избори в българската история. И дават пример с вота през 2019 г., когато в близо 1200 секции не бяха отчетени преференции, липсваха гласове и именно с машините проследили това.

С решението на ЦИК, да се отчита заедно резултата от машинното гласуване и това с бюлетините, се прави опит да се заличи смисъла от машинното гласуване, смята Стефан Манов от обществения съвет на ЦИК.

"Ще преброи примерно 250 машинни бюлетини и 40 хартиени, и ще вземе на един хвърчащ лист и ще пише: 250 плюс 40. След което ще пише: в тези 250 има "х" за партия "А", "у" за партия "Б" и в хартиените пак така и ще прави едни писане, брисане, оправяне, коригиране, дописване. Надяваме се да не се случи това - тези избори да бъдат най-тъмните в българската история", казва Манов.

След като и предложените от ГЕРБ членове на ЦИК гласуваха за една графа за хартиени и машинни гласове, днес от партията заявиха, че вписването в протокола трябва да е в отделни колони.

"Ние не приемаме всички упреци, които се отправят затова, че ГЕРБ-СДС имат някакво отношение по взимането на решението и ще настояваме в рамките на компетенциите, които има ЦИК да преразгледа това свое решение. Още по-малко считаме, че имаме касателство към този въпрос", каза Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Хората, които пряко засяга решението на ЦИК - тези, които ще отчитат резултата също са раздвоени в коментарите си.

"Това до известна степен улеснява комисиите. Цялата информация относно машинното гласуване, е в тези флашки и тя се съхранява. Няма начин да бъде променен резултата в записите във флашките, тъй като ги предаваме за печатане", каза Милена Хинкова, председател на РИК-Русе.

"Гласуването с бюлетина е много бавно и мудно не само за нас, за преброяването, а като цяло за хората. Грешката, която може да се получи, първо може много лесно да се повлияе на хартиените бюлетини, да бъдат анулирани, да бъдат такива, които не са преброени правилно", каза Християн Атанасов, зам.-председател на СИК в Русе.

Венета Колева от Бургас има 12 години опит. Казва, че е преброила толкова много бюлетини, че за нея няма значение колко графи за попълване ще има финалния протокол.

"Няма как да стане манипулация, защото има от всички партии привърженици вътре, застъпници. Те участват при броенето на бюлетините, когато затворим вечер. Така че не мисля как по какъв начин би станало всичко това. Ние броим пред всички. Записват си, протоколи даваме накрая на всички, които желаят от застъпници и наблюдатели", каза Венета Колева - член на СИК.

А сблъсъкът на машината срещу хартията продължава и на тези избори.

До този момент от ЦИК не са коментирали публично скандала. Изказване очакваме утре по време на редовния им брифинг.

Вижте повече в прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов и Силва започнаха с обрат на двойки в Бенгалуру
Кузманов и Силва започнаха с обрат на двойки в Бенгалуру
Какви са мотивите за отстраняването на шефа на "Ел Би Булгарикум"
Какви са мотивите за отстраняването на шефа на "Ел Би Булгарикум"