НОВИНИ

Напрежение около реденето на листите за предстоящите избори

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:55, 22.02.2023
Чете се за: 06:17 мин.
Политика
Снимка:
Слушай новината

Точно 40 дни преди поредните предсрочни избори започнаха битките за листите. Вече видими станаха конфликтите в новата коалиция "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". Напрежение вероятно ще се появи и при листите на БСП - партията стартира подготовката на изборите с конгресен скандал и изключване на членове. Листите все още не са регистрирани и дотогава всякакви промени са възможни.

Лидерите на Коалиция "ПП - ДБ" подписаха споразумение за общо явяване на изборите

В София съпредседателят на ПП Кирил Петков се очаква да поведе листата на коалицията с ДБ в 23-и МИР. Възможното име от ГЕРБ там е отново това на Румен Христов от СДС. От БСП-София обвиха, че и в трите софийски района залагат на лидери на районни партийни организация. Но имената на номинираните трябва да бъдат утвърдени и от членовете на Националния съвет в петък. За 23-и МИР е предложен председателят на БСП в "Панчарево" Еньо Савов.

В така нареченият лидерски 25-и избирателен район от ПП - ДБ се очаква да заложат отново на Христо Петров -Хазарта, а от ГЕРБ - на лидера си Бойко Борисов. От БСП първи ще е председателят на район "Искър" Милко Панов.

Все още не е окончателно решено дали Христо Иванов или Атанас Атанасов от ДБ ще бъдат начело в листата на ПП - ДБ в 24-и МИР. Там на предишния вот водач беше Кирил Петков. От ГЕРБ се очаква водач да е Тома Биков. От БСП предлагат на първо място да е председателят на левицата в район "Искър" Борис Цветков. От "Продължаваме Промяната" решаваха днес кои ще са водачите на листите им.

Тази вечер Изпълнителното бюро на БСП отрече информацията, че Градската конференция на София е излязла с решение за водачи на листи и е отхвърлила кандидатурите на досегашните водачи - Христо Проданов, Георги Свиленски и Корнелия Нинова. Конференциите не издигат и не избират водачи, поясняват от левицата. Това прави Националния съвет на партията, а подобни твърдения целят единствено уронване авторитета на партията.

Кои са водачите в партийните листи за предстоящия вот

Повече от 6 часа вече продължава националното съвещание на новорегистрираната предизборна коалиция между ПП и ДБ за състава на предизборните листи. Къде се провежда съвещанието обаче и какво се случва на него, до момента остава тайна. През последните дни възникна напрежение по повод кой ще води листите.

Александър Дунчев обвини съпредседателите на ПП в задкулисие заради намерението на ДБ да бъде отстъпено първото място в един от софийските райони. Впоследствие обаче и Андрей Гюров и Лена Бориславова коментираха, че задкулисие няма, а Дунчев отдавна е бил приет да бъде втори в листата.

Страхът от изместване заради преференциалния вот е основната причина за напрежението при подредбата на листите между ПП и ДБ е позицията на социолога Първан Симеонов. По думите му прозападното либерално пространство у нас винаги е било индивидуалистично и това е ключът към създалото се напрежение в новата коалиция.

"Това, което може да е техен шанс в бъдеще, че състезавайки се префернциално, те могат да вдигнат общия си резултат. Това винаги е било всъщност преимуществото на това пространство", каза Първан Симеонов - социолог.

По думите на Симеонов, хора като Дунчев идват от неправителствения сектор:

"Много често се случва така, че тези неправителствени хора по-трудно се вписват в партийните логики. В политиката обаче трябва да загърбиш малко неправителствения начин на дейност за да имаш повече възможност за правителствен".

Подобно е и мнението на политолога Любомир Стефанов:

"Според мен политиците в България, както и ние между другото се учим да си вярваме в една среда, в която водещ е индивидуализмът но всъщност трябва да работим заедно, за да отидем, както казваше Левски с общото дело на добър край".

Според него в новата коалиция има и доста натрупано недоверие:

"Не защото не гледат в една посока, а защото не са си казали неща когато е бил моментът и малко трябва да наваксат".

Една от трудните теми между новите партньори е на какъв принцип ще бъдат разпределени водаческите места и как да бъдат подредени листите.

"Ако си позволят общата цел да ги разедини, а не да ги обедини и преференциите да се окажат по-важни от крайния резултат на финала, тогава ще изпаднат в онази стара традиция на т. нар. градска десница да се самоубива зрелищно при спечелени или много благоприятни за нея изборни ситуации".

Българското общество е консервативно в тази посока допълва анализа си Първан Симеонов:

"Проблем създава, ако някой остане зад борда. Но ми се струва, че те са достатъчно добри, така че да наредят листите, така че никой да не остане зад борда".

А дали политиците ще могат да се разберат без да се скарат още в началото - ще бъде от ключово значение и за резултатите на местния вот наесен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разширяването на НАТО: Какво промени руската инвазия в Украйна?
Разширяването на НАТО: Какво промени руската инвазия в Украйна?
Новак Джокович все още чака отговор дали ще може да играе в Индиън Уелс и Маями
Новак Джокович все още чака отговор дали ще може да играе в Индиън Уелс и Маями