НОВИНИ

Бремето на Манчестър Сити

бремето манчестър сити
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:02, 22.02.2023
Чете се за: 08:17 мин.
Спорт
Слушай новината

И да си прекално успял не е лесно. Манчестър Сити спечели 4 от последните 5 издания на Висшата лига, добави още толкова купи от наглед непрестижния турнир за Купата на Лигата, през 2019 триумфира и в най-старото футболно състезание – ФА Къп. Само че дори собствените им привърженици имат забележки към отбора, та се наложи чак мениджърът Хосеп Гуардиола да им напомня какво е постигнал този тим и че не бива да бъдат чак толкова черногледи и критични.

И като споменах Гуардиола – той вече има 10 (десет) шампионски титли в кариерата си – по 3 с Барселона и Байерн Мюнхен и 4 с настоящия му клуб. Но и той напоследък получава забележки към методите си на работа, инатливия си характер, честите кавги с някои от играчите си (да, Кансело, за теб става дума), прекомерните ротации, които прави между отделните мачове. Къде се корени проблемът? Отговорът май е простичък – Манчестър Сити така и не може да спечели Шампионската лига и това тежи като воденичен камък на клуба. Самият Гуардиола е бил на върха в най-престижния турнир на Стария континент, но не го е печелил от 2011 насам, а недоброжелателите му често напомнят, че той трябва да покорява турнира на богатите с доста по-осезаема лекота предвид отборите, с които разполага и финансовия комфорт, на който се радва през по-голямата част от кариерата си. Настоящата кампания не върви съвсем по план за „гражданите“, които вече развяха бялото знаме в една от домашните купи, но все още са в ожесточена свада за шампионската корона във Висшата лига и преследват Купата на Футболната Асоциация.

И Шампионската лига, разбира се, която отново изглежда като най-бленувания от всички трофеи, дори и това да означава абдикиране от борбата за званието „първенец на Англия“. Съдбата предостави един от приятните опоненти за фазата на 1/8-финалите и Манчестър Сити е задължен да прескочи РБ Лайпциг. Всичко останало би се сметнало за шумен провал. Болката от нелепото отпадане от Реал Мадрид през миналия сезон все още не изчезнала от съзнанието на почитателите на отбора и те няма да простят фиаско срещу германците. Да погледнем към случващото се в двата тима в навечерието на срещата:

РБ Лайцпиг – Манчестър Сити

През миналото издание на турнира англичаните загубиха с 1:2 визитата си на същия стадион и отбор, така че горчивият опит съществува. Във времена, в които голът на чужд терен вече е без значение, отборите изобщо не се притесняват да са по-разкрепостени и да не мислят чак толкова вторачено за защитата си. Изглеждаше така сякаш Лайпциг няма да прескочи груповия етап, но 4 последователни успеха, включително с 3:2 над Реал Мадрид, помогна на тима да постигна целта си.

Струва си да се отбележи, че германците бяха в серия от 18 поредни двубоя без поражение между 1 октомври и 11 февруари – поредица, прекъсната съвсем наскоро от Унион Берлин. За отбора на Марко Розе се задават тежки изпитания в Бундеслигата срещу Айнтрахт Франкфурт и Борусия Дортмунд в битката за топ 4. С други думи – настъпва деликатната част от сезона и всякаква част от физическия ресурс ще бъде необходима. Отлична вест за Разенбалшпорт е завръщането в игра на Кристофер Нкунку и Конрад Лаймер, които влязоха от пейката през уикенда. Дани Олмо, Абду Диало и Петер Гулачи отпадат.

И ако пред противниковата врата заподозрените са ясни – Доминик Собослай, Тимо Вернер и Емил Форсберг са ясни, то в отбрана се очакват промени. Най-вече на бековете, където конкуренцията между Марсел Халстенберг и Давид Раум отляво, както и Лукас Клостерман и Мохамед Симакан от дясната страна изглежда доста солидна. Колкото до състава на Ман Сити – там корекциите са лесни за прогнозиране, ако човек познава профила на Гуардиола. В последните 11 мача „гражданите“ не са започвали в един и същи титулярен вид. Кевин де Бройне и Аймерик Лапорт дори не пътуваха с отбора до Германия заради заболяване, така че няма да е особена изненада, ако видим от първата минута Риад Марез в предни позиции, както и някой/някои измежду Рико Люус, Нейтън Аке и Мануел Аканджи. Ерлин Холанд е отбелязал 6 гола в предишните си 4 мача срещу Лайпциг, така че присъствието му ще тормози германците със сигурност. Към ¼-финалите продължава Манчестър Сити.

Интер – Порто

„Нерадзурите“ не искат да си го признаят, но нямат особени шансове да станат шампиони на Италия. Дефицит от 15 точки спрямо Наполи е огромно препятствие, в което Симоне Индзаги няма как да не се препъне. Така че Шампионската лига май се превръща в приоритет от първа степен. Между другото – Индзаги и колегата му на кормилото на Порто – Сержио Консейсао преди години бяха съотборници в Лацио. Порто може да погледне към съвсем близкото минало, когато в същата фаза отстрани италиански опоненти в турнира – Рома през 2019 и Ювентус през 2021. Факти, които могат да вдъхнат допълнителен кураж на „драконите“.

Последователността изглежда е най-сериозният проблем за състава от Милано. В началото на годината Интер надделя над Наполи, но 19 дни по-късно загуби от Емполи. Та въпросът е – коя версия на италианците ще видим тази вечер? Внимание към Лаутаро Мартинес, който вече отбеляза 8 гола през 2023 и чието настроение след завръщането от Катар очевидно е приповдигнато, най-меко казано. След получената почивка през уикенда срещу Удинезе сега е доста вероятно пълни 90 минути да изиграят Хакан Чалханоглу, Милан Шкриниар и Андре Онана. В лагера на Порто има миникриза по отношение на контузените състезатели. По всяка вероятност в Италия няма да видим Еванилсон, Фабио Кардосо, Габриел Верон, Матеус Урибе и Tони Мартинес.

Прекалено дълъг списък, за да дам предпочитанията си за португалците. Както за тази вечер, така и за общия резултат. Може и да е доста измъчено и без много попадения, но все пак – към ¼-финалите продължава Интер.

Автор Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МО не отчита опасност от използване на ядрено оръжие от страна на Русия
МО не отчита опасност от използване на ядрено оръжие от страна на Русия
Десподов преди реванша с Андерлехт: Трябва да сме спокойни и да вярваме в себе си
Десподов преди реванша с Андерлехт: Трябва да сме спокойни и да вярваме в себе си