НОВИНИ

Бронзова статуя седна завинаги на мястото на „суперфен“

бронзова статуя седна завинаги мястото bdquoсуперфенldquo
bnt avatar logo
от БНТ
14:20, 20.09.2021
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Футболните фенове на Рочдейл доказаха за пореден път, че този спорт е много повече от просто една игра. Агитката направи страхотен жест към един от „суперпривържениците“ на клуба.

78-годишният Дейвид Клоф, който напусна завинаги трибуните на стадиона, получи своето пожизнено място на „Спотлайт стейдиъм“.

Нещо повече. Феновете събраха над 10 хиляди паунда, за да поставят статуя в реален размер на мъжа на мястото, което е заемал години наред на съоръжението.

78-годишният Дейвид Клоф, който почина през 2020 г., събра около 500 хиляди паунда за клуба, продавайки билети от местна лотария.

Един от феновете на ФК Рочдейл създаде интернет страница, чрез която събра повече от 10 хиляди паунда, за да се сложи статуя на починалия привърженик, превърнал се в символ за отбора.

Статуята беше открита в събота. Бронзовата фигура е „седнала“ на мястото на г-н Клоф на главната трибуна, за което той имаше сезонен билет в продължение на дълги години.

Идеята е взаимствана от испанския футболен клуб Валенсия, който направи нещо подобно за един от собствените си привърженици.

Г-н Клоф, който е живял в Литълбъро и е работил в бившата пекарна на Уитълс, е оставил цялото си имение, на стойност около 250 000 паунда, на клуба от четвъртото ниво на английския футбол (Лига 2).

Парите от наследството му са били използвани за ново електронно табло, климатик и нов таван във ВИП салона на клуба.

„Не познавах лично Дейвид Клоф, но мисля, че всички фенове на Рочдейл са знаели за него и какво е направил за футболния клуб, особено заради събирането на средства. Да остави цялото си имение на клуба за бъдещите поколения е нещо невероятно, затова си помислих какво можем да направим ние като фенове, за да благодарим на фен като него“, сподели фенът, който е организирал страницата за събиране на средства за статуята.

На стадиона на Валенсия има подобна статуя. Бронзовата фигура на стадион „Местая“ е в чест на Висенте Наваро Апарисио, който наблюдаваше всеки домакински мач на тима, като същевременно пътуваше и за гостуванията.

Той обаче загубва зрението си на 54 години заради отлепена ретина. Нещастието не сломява любовта му към отбора, точно обратното. Висенте продължава да посещава на мачовете, да сяда на мястото си, но вече в компанията на своя син, който му предава атмосферата по време на двубоя.

Привърженикът напусна този свят през 2017 година, но никога не беше забравен.

Клубът го почете като постави негова статуя на стадиона. Бронзова фигура и днес „седи“ на място 164 от ред 15 на централната трибуна на „Местая“.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха невзривен снаряд в района на НДК (СНИМКИ)
Откриха невзривен снаряд в района на НДК (СНИМКИ)
Ваксината на "Пфайзер" е безопасна за деца на възраст 5-11 г.
Ваксината на "Пфайзер" е безопасна за деца на възраст 5-11 г.