НОВИНИ

Брюксел дава 22 млрд. евро за подкрепа на младежката заетост

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:59, 01.07.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Европа
брюксел дава млрд евро подкрепа младежката заетост

Брюксел смята да предостави на държавите членки най-малко 22 милиарда евро за стимулиране на младежката заетост.

Европейската комисия представи днес пакет от мерки за това. Според Брюксел пандемията от коронавирус e откроила още повече трудностите, които младите хора често срещат при навлизането си на пазара на труда.

Чрез инструмента NextGenerationEU и бъдещия бюджет на ЕС Комисията вече предложи значителни възможности за финансиране от ЕС за младежката заетост. Сега е ред на държавите членки да отредят приоритет на тези инвестиции.

ЕС може да помогне за финансиране на:

- Безвъзмездни средства за започване на дейност и заеми за млади предприемачи, схеми за наставничество и бизнес инкубатори
- Премии за МСП за наемане на чирак
- Обучения за придобиване на нови умения, необходими на пазара на труда
- Изграждане на капацитет на публичните служби по заетостта
- Обучение по управление на професионалното развитие във формалното образование
- Инвестиции в цифрова инфраструктура и технология за обучение

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на икономиката в интерес на хората, заяви:

„По-важно отвсякога е да помогнем на следващото поколение европейци да се развиват успешно и да стъпят здраво на пазара на труда, особено в настоящия период на криза. Предлагаме ясни и конкретни действия, благодарение на които младите ни хора да получат шансовете за професионална реализация, които заслужават. В представените днес предложения също така се посочва какво финансиране от ЕС е на разположение в подкрепа на държавите членки за насърчаване на младежката заетост. Като инвестираме в днешната младеж, ние ще спомогнем за създаването на конкурентен, устойчив и приобщаващ пазар на труда за утрешния ден.“

„Сега е моментът да извършим така необходимите реформи на мерките за подкрепа, които предлагаме на младите хора. Дължим на милионите завършили образованието си и на онези, които предприемат първите си стъпки на пазара на труда, да мобилизираме цялата възможна подкрепа, с която разполагаме. Младежта ни заслужава възможно най-добрите възможности, за да разгърне пълния си потенциал“, каза Никола Шмит, комисар, отговарящ за работните места и социалните права.

След световната финансова криза през 2008 г. младежката безработица се увеличи от 16,0 % през 2008 г. до върхова стойност от 24,4 % през 2013 г. Оттогава насам тази стойност се понижи, достигайки рекордно ниските 14,9 % точно преди да връхлети пандемията. При все това равнището на младежката безработица винаги е било над два пъти по-високо от общото равнище на безработица. Последните данни сочат, че през април 2020 г. младежката безработица в ЕС е била 15,4 %. Мнозина се опасяват, че съвсем скоро тя може рязко да се увеличи.

Държавите членки имат на разположение значително финансиране от ЕС за осъществяване на реформите, инициирани с представените днес инициативи. Европейският социален фонд плюс ще бъде ключов финансов ресурс на ЕС, с който да се подпомага изпълнението на мерките за подкрепа на младежката заетост. Механизмът за възстановяване и устойчивост и REACT-EU, които са част от Плана за възстановяване за Европа, ще осигурят допълнителна финансова подкрепа за младежката заетост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственици на фитнес зали пак настояха за финансова подкрепа от държавата
Собственици на фитнес зали пак настояха за финансова подкрепа от държавата
Шофьор прелетял по "Тракия" с 248 км/час. Глобата – 1150 лева
Шофьор прелетял по "Тракия" с 248 км/час. Глобата – 1150 лева