НОВИНИ

БСП поиска по-тежки наказания за извършителите на пътни произшествия

Николай Минков
от Николай Минков
09:37, 13.01.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
корнелия нинова бсп избори означават хаос
Слушай новината

В началото на днешния пленарен ден лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска като първа точка в дневния ред да се вкарат промени в Наказателния кодекс, внесени от левицата, за по-тежки наказания за извършителите на пътни произшествия.

"Шофьорът, убил момче в Бузовград, е пуснат под гаранция за 3000 лева. Бузовград и Казанлък се вдигат на бунт. Справедлива присъда ли е това? Проговаря ли съвестта ви? Настоявам да се вкара в дневния ред и да се приеме промяна на НК, която казва, че за пияни и дрогирани шофьори няма условни присъди и парични гаранции и, ако е доказано престъплението, ще се лежи 20 години. Може ли да почака войната по пътищата, която взима жертви като в локален военен конфликт. Работа е за половин час. МВР, съд и прокуратура се нуждаят от този текст. Да си свършим работата, ние от БСП няма да спрем да поставяме въпроса всеки ден. Всеки ден по един депутат ще излиза на трибуната и ще поставя този въпрос", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

От "Възраждане" също поискаха да влязат за обсъждане и техните поправки в НК, свързани със завишени санкции при пътни произшествия.

"Ние от "Възраждане" също настояваме за промяна на квалификацията при умисъл при извършено ПТП, настояваме за премахване на условните присъди и по-тежки санкции, когато при смърт на пътя наказанието да е 20 години затвор. Предлагаме отнемане на моторното превозно средство, ако извършителят е пуснат условно. Настояваме за разглеждане на законопроекта за промени в НК, внесен от "Възраждане" на 25 октомври миналата година", допълни Петър Петров от "Възраждане".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как българите в Украйна прекараха коледните празници - разказ от първо лице
Как българите в Украйна прекараха коледните празници - разказ от първо лице
НС реши да се отпусне държавна награда за музиканта Иво Папазов-Ибряма
НС реши да се отпусне държавна награда за музиканта Иво Папазов-Ибряма