НОВИНИ

"Булгаргаз" обяви прогнозната цена на природния газ за август

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
17:14, 10.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
булгаргаз обяви прогнозната цена природния газ август
Слушай новината

Комисията за енергийно и водно регулиране намали цената на природния газ с 13% за този месец спрямо май. "Булгаргаз" ще продава синьото гориво на цена от малко над 140 лв. за мегаватчас.

До този момент държавата компенсираше потребителите заради по-високата цена на природния газ през май. Сега вече цената на природния газ за юни е 141.36 лв./МВч, с което стана по-ниска от тази през април. Комисията за енергийно и водно регулиране обяснява намалението с доставките на по-евтини алтернативни горива. Подобно обяснение дават и анализатори.

"Особено силен ефект има и доставката на втечнен природен газ през юни, защото това са количества, закупени на доста по-ниски цени. Всъщност на по-ниска цена, от която е била по договора, защото това са пренасочени количества от други пазари и вероятно България е успяла да постигне отстъпка по тях", каза Мартин Владимиров от Център за изследване на демокрацията.

Цената на синьото гориво на европейските пазари също бележи спад през този месец. Доколко трайно обаче ще остане намалението у нас е повече от съмнително според експертите. "Булгаргаз" вече са готови с нова заявка за поскъпване на газа от август - до 150 лева за мвтч.

"Без дългосрочен договор от различен доставчик от Русия няма да има диверсификация, ще имаме закърпване положението от ден на ден", заяви Мартин Владимиров от Център за изследване на демокрацията.

Според Пламен Вутов, който използва газа като гориво за пароцентралата, която е източник на енергия за производството му, енергийния регулатор е закъснял и този месец с определянето на цената на газа.

"В рамките на една година имаме поскъпване над 300% на този енергоносител. Да, новината е добра за поевтиняването, но не считам, че това ще облекчи натиска върху производството ни", заяви Пламен Вутов – управител на фирма.

През деня от "Булгаргаз" предложиха по-висока цена за август - близо 150 лв./МВч. В съобщение до медиите от Комисията за енергийно и водно регулиране обясняват, че основно предизвикателство ще бъде осигуряването на дългосрочни договори. Според Владимиров, за да има предвидимост в цената на синьото гориво, е нужен надежден доставчик поне за година напред.

През следващите месеци основното предизвикателство е да бъдат осигурени дългосрочни договори за алтернативни доставки. За постигане на сигурност на доставките и стабилност на цените, КЕВР препоръчва да се сключат договори с поне три алтернативни доставчика с различни методи на формиране на цената.

В средата на май правителството обеща, че ще изработи нова методика за компенсация на бизнеса заради високите цени на енергоносителите. Все още тя не е факт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш наставник на ЦСКА и Ботев (Враца) пое третия отбор на ЦСКА 1948
Бивш наставник на ЦСКА и Ботев (Враца) пое третия отбор на ЦСКА 1948
Meдици в Шумен протестират заради забавени добавки за работа на първа линия
Meдици в Шумен протестират заради забавени добавки за работа на първа линия