НОВИНИ

"Булгаргаз" предложи цена за газа за октомври, за септември прогнозата не е направена

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:30, 11.08.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
булгаргаз обяви прогнозната цена природния газ август
Слушай новината

Държавната компания "Булгаргаз" е поискала увеличение на цената на природния газ от октомври с 44%, показват данните на дружеството. Компанията предлага 1 мегаватчас синьо гориво да струва 269,29 лева от октомври. В момента цената на природният газ приета от Комисията за енергийно и водно регулиране е 186,87 лева за мегаватчас.

Преди обаче да бъде определена цена на синьо гориво за октомври, трябва да бъде приета цена за август и за септември. Дружеството иска увеличение спрямо сега действащата цена с 60% още от утре. Прогнозата за септември обаче така и не е направена. Причината компанията не е могла през юли да изчисли колко би струвал природният газ.

Заради това забавяне във вторник председателят на КЕВР Иван Иванов наложи глоба на компанията и предупреди, че ако и занапред не се спазват сроковете, ще бъде глобено дружеството. Така "Булгаргаз" все пак днес е успяла да внесе своето искане за увеличение на цената в КЕВР за септември, то обаче още не е публично оповестено.

В случай, че КЕВР приеме искането на "Булгаргаз" за увеличение на цените от август, тогава исканата цена за октомври може да се тълкува като намаление от 6%. Какво ще реши обаче регулатора предстои да разберем утре.

Междувременно от газовата компания признаха, че имат яснота за цената само на азерския газ, който покрива около половината от потреблението в страната. Останалите количества все още не са договорени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДАНС влезе на проверка в "Кинтекс"
ДАНС влезе на проверка в "Кинтекс"
Мъж взе заложници в банка в Ливан
Мъж взе заложници в банка в Ливан