НОВИНИ

Бюджет 2023: Как синдикати и работодатели приемат предложенията на финансовото министерство

Николай Минков
от Николай Минков
13:18, 16.03.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
изслушаха премиера парламента бсп обвинения удължаването бюджета
Слушай новината

Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на Международния валутен фонд и тегленето на нов дълг. Това заяви в "Денят започва" служебният министър на финансите Росица Велкова. Коментарът е по повод изтеклите вчера в медиите два сценария по дългосрочната бюджетна прогноза. Министър Велкова увери, че при дефицит от 3% финансите на страната са стабилни.

Финансовият министър: Държавата не е фалирала, няма риск за валутния борд

"Няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск Международният валутен фонд да дойде до една седмица, за да теглим заем. Няма риск за валутния борд. При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава при условие, че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите", изтъкна министърът на финансите Росица Велкова.

Според нея не е застрашено и обслужването на дълга.

"Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг ще погасим. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 млрд.", каза тя.

Стабилността на финансите обаче е гарантирана само, ако следващият парламент приеме мерките на служебния кабинет за повишаване на приходите до 6 млрд. Работодателите са готови да го подкрепят, но посочиха, че цената ще плати отново бизнеса.

"Ние предупреждаваме повече от година, че се движим по грешна траектория. Народните избраници недопустимо увеличиха разходите и същевременно намалиха приходите. Тази ножица, която се отваря, води до прекомерен дефицит. Ако не се вземат енергични мерки, дефицитът ще бъде много по-голям от 3%, Еврозоната вече ще се отдалечи недопустимо. Инфлацията ще продължи да расте", посочи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Димитър Манолов: Притесненията на финансовия министър за парите на държавата са основателни

Синдикатите предупредиха, че някои от мерките може да не постигнат очаквания ефект.

"Възстановяването на ДДС ще отиде веднага, моментално, на секундата в цената на стоката, услугата и стоката, за която се отнася. Лесно се свалят данъчни ставки. Трудно се връщат на предишни нива, защото тогава, когато се свалят и се питате - къде е ефектът от сваленото ДДС - ами няма го, разбира се! Ефектът от сваленото ДДС отиде на други места", коментира в "Денят започва" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Утре ще бъде публикуван за обществено обсъждане и Кодекса за застраховане, а веднага след предсрочните избори финансовото министерство ще внесе и проектозакона за държавния бюджет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъбречна криза извади Станимира Петрова от световното първенство по бокс в Индия
Бъбречна криза извади Станимира Петрова от световното първенство по бокс в Индия
Коста Илиев: Ще бъдем поставени при жребия за евроквалификациите по баскетбол
Коста Илиев: Ще бъдем поставени при жребия за евроквалификациите по баскетбол