НОВИНИ

Цацаров: Достъпът ми до информация е отнет след продължителен натиск от страна на Петков и Рашков

цацаров отчете дейността антикорупционната комисия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:09, 14.01.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

КПКОНПИ публикува официална позиция на Сотир Цацаров по повод отнетия му достъп до класифицирана информация.

"Днес, в 13.20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация. Отнемането е на основание чл. 59 ал. 1 т. 2 от ЗЗКИ: "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация".

Актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя. Според Цацаров това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков.

По думите на Цацаров премиерът е обявил новината пред медии час и половина преди заповедта да бъде официално връчена. Отнемането на достъпа до класифицирана информация обаче не е повод за подадената оставка.

"Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен", пише Цацаров.

Цялата позиция на Сотир Цацаров вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сергей Лавров: Търпението ни се изчерпва
Сергей Лавров: Търпението ни се изчерпва
МВР поздрави полицаите, охранявали протеста срещу зеления сертификат
МВР поздрави полицаите, охранявали протеста срещу зеления сертификат