НОВИНИ

Цъфнаха блатните кокичета в резерват "Балтата"

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Силвия Русенова
17:25, 26.04.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

В резерват “Балтата” цъфнаха блатните кокичета. Те се близо до асфалтовия път, който свързва село Кранево с курорта “Албена”. Брането на блатните кокичета е забранено, но всеки може да се наслади на техния аромат, а и да си направи снимки за спомен. Важно е да не се навлиза в гората, която може да се окаже опасна заради блатата.

Вълшебна е гледката в поддържан резерват “Балтата” през всеки сезон. Но през пролетта тук природата буквално застила земята с необятни и чудно красиви пъстри килими от редки треви и цветя. Едно е от най-ароматните места в резервата е защитената местност “Блатно кокиче”, където е едно от 16-те находища на това растение у нас.

"В миналото блатното кокиче е било едно много разпространено растение в България, но след откриването на галантамина и изобретяването на лекарство нивалин, което е едно от основните лекарства за лечение на детски полиомиелит, а в последно време се прилага и за лечението на Алцхаймер, неговите обитания намаляват и популацията му се ограничава. От 1994 година блатното кокиче е внесено в Червената книга на България и е абсолютно защитено и дори, когато се произвежда в промишлени количества, именно за използване на производство на лекарството нивалин, дори и тогава кокичето се бере само и единствено с разрешение на екоминистерството в България. Ние го имаме в изобилие, но отново само с възможност да го съзерцаваме, да го наблюдаваме, да му се радваме, но не и да го берем", разказа Красимира Стоянова, изп. директор на туристическа агенция

Абсолютно е забранено събирането на блатни кокичета от находищата, които се намират на територията, контролирана от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна. При нерегламентирано бране глобите достигнат до 5 хиляди лева. И докато в тази част на резервата "Балтата" блатните кокичета вече са цъфнали, в по-сенчестите места се очаква те да разцъфтят малко по-късно.

"Една вълшебна гора, в която всяко отделно посещение е отделно изживяване. Гора, която в този момент е златна от цъфтежа на лютичето, буквално след една седмица ще смени облика с разцъфващото блатно кокиче, а още една седмица по-късно ще е един зелен рай. 3:36 Това е едно от най-големите богатства на бих казала на цялото българско Черноморие", каза още Красимира Стоянова.

На по-късен етап в "Балтата" не цъфтят цветя, но пък се превръща в зелен оазис. Място, което зарежда с положителна енергия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И тази година броим врабчетата в страната
И тази година броим врабчетата в страната
6 хиляди полицаи ще бъдат мобилизирани за пристигането на олимпийския огън в Марсилия на 8 май
6 хиляди полицаи ще бъдат мобилизирани за пристигането на олимпийския огън в Марсилия на 8 май