НОВИНИ

Стопани от първомайското село Крушево се оплакват от щети от градушката

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 26.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Експертни комисии с представители на областните дирекции „Земеделие" ще започнат да обследват щетите, нанесени от падналите вчера градушки. Земеделските производители, които са пострадали, ще трябва в 7-дневен срок да подадат заявления за извършване на обследване. По предварителни данни най-много засегнати земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен.

В първомайското село Крушево, което вчера бе ударено от две градушки през интервал от близо 2 часа, ледените зърна са били с големина около 1 см, но продължителността на градушката е била дълга и голяма част от засетите на открито земеделски култури са пострадали.

Сред тях има както лични стопанства, така и по-големи площи на едри производители - основно на слънчоглед. Повечето от хората нямат застраховки, особено това важи за малките стопани. От Агенцията за борба с градушките съобщиха, че са изстреляни над 600 ракети, обработени са над 20 градоопасни клетки, но една от тях е била т. нар. супер клетка и е преминала над голяма територия, като непрекъснато е възобновявала мощността на облака. Така облакът се е придвижил, нанасяйки щети, над старозагорско, пловдивско и сливенско.

"Тотал щета, то няма да остане нищо. На 50% от градушката и другите 50% ще ги унищожат болестите, които предстоят от градушката", каза Иван Николов, земеделски стопанин от с. Крушево.

"Марулата е унищожена на доста процента, имам голяма, която бера в момента - тя е на 100% загуба. Загубил съм поне 7000-8000 лв.", обясни Станислав Иванов, земеделски стопанин от с Крушево.

Вижте прякото включване на Златин Бояджиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОК стартира Олимпийски дневен ред за изкуствен интелект
МОК стартира Олимпийски дневен ред за изкуствен интелект
Спортни новини 26.04.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 26.04.2024 г., 12:20 ч.