НОВИНИ

Предлагат синя зона в София и в неделя?

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
12:07, 26.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Общински съветници от "Спаси София" предлагат синя зона в столицата да има и в неделя. Освен това, те предвиждат удължаване на времетраенето ѝ с един час - до 21:00 часа. Предстои изграждането на бус лента и велоалея по бул. "Патриарх Евтимий", но паркирането в района се запазва.

Работата на синята зона с един час повече ще осигури повече свободни места за паркиране на хората, които живеят в център. Предвиждат се и обособени отсечки или улици само за тях.

Андрей Зографски - зам. председател на транспортната комисия, "Спаси София": "В неделя също така да важи зоната, защото целият град се изсипва точно в центъра на града, да презонираме и окрупним подзоните, за да може живущите да са по-гъвкави в търсенето на паркоместа, както и да коригираме работното време."

Предвижда се и въвеждане на червена зона, която ще важи само за живущите в съответната територия. Има предложение и за ограничаване на служебните места.

Трайчо Трайков, кмет на район "Средец": "Това са част от зоните за платено паркиране, които в определени часове от деня са резервирани само за коли и резиденти с годишен абонамент за паркиране."

Част от жителите на столицата одобряват решението, за други - това е пречка:

- Ще има много недоволни естествено заради повишаване на цената на паркиране.

- Една такава евентуална зона ще бъде много удобна за хората, които преминават през центъра за няколко часа.

- Мисля, че един ден от седмицата е хубаво да остане безплатно.

- За мен няма значение,защото така или иначе няма къде да се спира.

Две остават платната за движение по бул. "Патриарх Евтимий", като към тях ще се обособи и бус лента, за по-бърз градски транспорт. Трансформация има и за другите участници в движението.

Димитър Петков: "В момента в центъра на София велоалеите са разпокъсани и неизползваеми, а с изграждането на тази велоалея ще свържем седем от съществуващите алеи в единна мрежа."

Андрей Зографски, зам.-председател на Комисията по транспорт: "Никъде в нито един участък не се премахва изцяло паркирането, както това се случи на булевард "Васил Левски", а напротив, предвиждаме максимално запазване на местата и компесаторно удвояване на местата по бул. "Витоша".

За пешеходците се предвижда изграждането на нови пешеходни пътеки, които ще са бъдат по-обезопасени. А велоалеята на НДК ще бъде свалена на пътното платно, за да не се стига до инциденти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: Депутатите повишиха с 30% заплатите на военните
Окончателно: Депутатите повишиха с 30% заплатите на военните
Изграждат бус лента и велоалея по бул. "Патриарх Евтимий"
Изграждат бус лента и велоалея по бул. "Патриарх Евтимий"