НОВИНИ

"Дилъри на живот" 2: Кратки разкази от границата

Каналджия с истории от първо лице за нелегалните мигранти, граничарите и съдбата

bnt avatar logo
от БНТ
09:07, 26.04.2024
Чете се за: 07:57 мин.
Криминално
Слушай новината

Миналата седмица Ви разказахме от първо лице за схемата на каналджиите от "дилър", който това работи - превозва нелегално мигранти.

В следващите редове продължава неговият разказ, в който ще има истории от границата, "игри" с граничарите, както и "незаконният" му "професионален" опит, пречупен през моралната призма на каналджията. Чуйте разказа му, но критично. Това е неговата история, по начина, по който той иска да звучи. Дали е така? Ние нямаме доказателства за това. Прилича на филм. Той така го определи в първата част - неговият "филм". Продължете да четете с "едно наум".

"България е транзит. Те не остават тука. Нито един от тях не иска да остане тука. Искам да спася семейството си. Ние не бягаме от много хубаво. Видях как убиват майка ми, брат ми".

"Трудно се подготвя едно "пътешествие". Много трудно се събират парите. Нали 20 души да събереш парите от семействата им, за да могат да пътуват. Абе, отговорно си е!".

"Не е както хората си мислят, че са само парите. Това са хора, не са животни и не можеш просто да ги оставиш на произвола на съдбата".

"Преди, когато аз съм ходил да в храстите да ги извеждам, когато съм бил там на полеви условия ми е било напрежение. Няма да лъжа - пребивали са ме от бой граничарите".

"Живея нормален живот. Спокоен. Лошото е, че нямам приятели. От тая работа няма как да имаш приятели".

"Мръсна работа за много пари", казва "Дилърът на живот". В схемата на каналджиите участват много хора. Координацията им е през тайни канали в мрежата, работата е от точка до точка, парите се взимат от офис, никога на ръка. Изкарва добре, спомня си силни истории за съдби на границата. Тези хора не са животни, казва той. Те най-често искат да стигнат до Германия, Италия или Франция, но не и да останат тук.

"И тука наскоро, наскоро... Най-пресният случай преди две, три седмици се сещам за едно детенце в храстите с баща му в ... Баща му със счупена ръка. Повече от пет дни стояха в храстите и никой не искаше да отиде да ги вземе. Никой не искаше да им занесе храна. Свършва им батерията. А това е в друга държава, в смисъл не е България. Многократно ми се звъня да намеря шофьор, но аз просто не успявах".

Но както казва "Господ си знае работата".

"Минали са няколко дни, аз вече съм забравил за това дете, звъни ми приятелче от .... Абе тука съм на .... Случайно да има некаква далавера да изкарам некой лев да мога да се прибера, вика. Много е зле положението с жена ми и детето сме на улицата".

"И аз викам "чакай брат". Сега ще попитам един приятел. И да минеш да вземеш трима човека и да ги закараш навътре в ..., до първия голям град. Не знам каква сума пари ще ти дадат. Защото положението е такова, че не можеш да искаш пари.

Някъде между закона и престъплението, "дилърът на живот" говори за човещина. Иначе е наясно, че ако го хванат - отива зад решетките. Вече е бил на "топло". За жалост, казва той.

"Аз не приемам да правя нещо лошо. Аз помагам на хората за ново начало и по-добър живот. Много пъти ми се е случвало. Ти си примерно "дилър на живот" и ми казваш. Виж имам девет човека на еди коя си точка, но за шест има, за трима няма пари. И аз естествено няма няма да отида да взема шестимата и да оставя тримата да умрат. Това не са животни. Това са хора".

"Случвало ми се е да работя така за слава! Не всичко е пари!".

"Има съдба, няма как. Човек, това е душичка. Има съдба, разбира се!".

Атеист е и не вярва в Господ, но изповядва друга "религия".

"Но вярвам в някаква сила, че като правиш добро ти се получава добро. Като правиш лошо, ти се връща лошо".

Продължава с истории от границата. Спомня си за най-фрапантния си.

"Гранична полиция подгони на мой приятел шофьор. И моят приятел вика "стана беля, брат". И той вика едно момче като го подгониха 500 метра е бил много прав пътят и изведнъж змиорка. Тази змиорка се спуска надолу. Момчето пропуска змиорката и направо пада от 17,18 метра".

Има и едни други истории от границата, но в тях участие взимат граничарите. По думите му в едни от тях са наказателни органи, а в други съучастници.

"Няма да лъжа - пребивали са ме от бой граничарите. Мятали са ме в канавки. Многократно са ме спирали и са ми чупили колата, телефона. Смазвали са ме. Те те хващат един път и ти казват: "Ако те хванем още един път, ще видиш"".

Ама те не играят ли с Вас?

"Има такива, които играят с теб. Не миналата, по-миналата година ми се случи да имам шанс да работя с такива хора. Направихме много врътки. Над 30,40 пъти свършихме работа. Но последният път бяхме се разбрали за по 500 евро на човек да им плащаш.
Това плащаш на кого?
"На самите граничари. И самите граничари ме прецакаха с 40 000 евро. Взеха парите и ми показаха пръст. Аз така просто седях до тях и и гледах как ми заключват хората т.е. те ми казаха "отивай си, за да не те заключиме и тебе".


"Преди това са взимали многократни суми. Най-голямата сума, която са взимали от мене без да ме прецакат е била 50 000 евро. Но накрая всичко хубаво си има край. Общо взето прецакаха ме с 40 000 евро. И задържаха 80 човека, които аз примерно от другата страна аз също съм платил на шофьори да стигнат тези хора. Аз буквално цяло лято работих за тези хора и с тази последна врътка ме съсипаха".

"Дилърът на живот" е вечно във филма. На границата между личната облага от яките пари, адреналинът от варианта отново да влезе на топло и чисто човешкото измерение на това дали си вярваш, че помагаш на хората за по-добър живот. Някои от тях остават винаги там - на границата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павлин Иванов с нов силен мач за Сибиу
Павлин Иванов с нов силен мач за Сибиу
Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюш, съобщи Кунчев
Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюш, съобщи Кунчев