НОВИНИ

"Дилъри на живот": Вътрешен човек разкрива схемата за трафик на нелегални мигранти

Боряна Анева
от Боряна Анева
17:51, 18.04.2024
Чете се за: 11:07 мин.
Криминално
Слушай новината

"България е транзит. Те не остават тука. Нито един от тях не иска да остане тука. Искам да спася семейството си. Ние не бягаме от много хубаво. Видях как убиват майка ми, брат ми".

"По четири, пет в Пунтото и нагоре".

"Накъде тук в София има офис, където всеки ден се прехвърлят 300-400 хиляди евро".

"Питат те имаш ли книжка - да. И се пита осъждан ли си, неосъждан ли си. И казваш не. И те питат готова ли си да вземеш една условна за 100 000 евро. Ти качваш пет човека по 500 евро. Десет курса са ти 50 000 евро. А десет курса се правят от раз без напрежение".

"В тази работа много лесно се изкарват пари. Най-чистият човек става най-мръсният. Много мръсна работа за много пари".

"В моите очи аз правя услуга на българското общество, като ги изкарвам от България и ги махам. Второ: аз имам собствена облага, което няма да лъжа, парите са нереални".

Ще го наречем "дилър на живот". Не иска камера и е разбираемо, защото той това работи - "дилър на живот". Уговорката ни е без лице, без имена.Те никога не казват истинските си имена, не можеш да ги видиш на камера. Записваме само гласа му и историята за това каква е схемата за нелегален превоз на мигранти от "а" до "я". А тя е интересна, изпипана до последния детайл, работеща, незаконна и доходоносна. Цената на "глава" зависи от етноса. В "бизнеса" е от 14 години, парите са добри. Казва, че започва случайно... Случайно на границата среща група мигранти.

"И така започнах за първи път. Получавах по 50 евро на човек да вървят след мене. Супер нереално ми беше. За първи път седем човека вървяха след мен. Няколко пъти го извършихме това действие. И същият този човек, с когото за първи път се заговорихме, ме попита дали имам приятели с коли и дали можем от Свиленград до София да ги закараме тези хора".

"Съответно аз нямах представа за какво става дума. Не му дадох тогава веднага отговор. Даже не го взех на сериозно. Но след като си получих парите от тези седем човека. По 50 евро. Видях, че е сериозно и наистина истинско. Попитах го за какви пари става дума. Тогава по онова време не бяха такива цените като сега. 300, 350 евро беше на човек до София".

Връща се към "бумът на търговията с мигранти", вече официално незаконна.

"Това е знаеш дето на "Мария Луиза" имаше супер много хора. Излезе вече закон, че е подсъдимо. Но то, това не спря. Само качи цената на хората и накара бежанците да бъдат по-изобретателни спрямо влизането им. Нали преди беше от едно определено място. Всеки знае там е паднала оградата - минавате".

Ама като казваш, че е паднала оградата... Как се случва цялото това нещо?

"Ами истината е, че те по границата, дето са вложили толкова много пари, дето казват по телевизията, не е така. На места самата ограда е пропаднала. В смисъл има дупка да си минеш под нея. Изобщо не е да я прескачат или режат, или нещо. В смисъл супер непохватно е направено и даже на места мисля, че лично граничарите са си направили ровове в дупките, за да могат да си минават".

А кой ви плаща на вас? Те ли ви плащат?
"Тези хора си имат агент - нещо като дилър на хора. Те като пристигнат. Мароканците... Ще ти дам жив пример. Мароканците могат да си купят билет от Мароко и да стигнат до Турция без никакъв проблем със самолет. Но оттам нататък те си наемат агент. Агентът им се състои в това - в Истанбул примерно самият агент има хостел. Той събира хора, които са готови за път. От този агент се намират шофьорите от турска страна. Има един човек, който се нарича водач - това е човекът, който води групата и си е начертал на картата пътя, който да стигнат до определена точка и да бъдат взети от други шофьори в дадена страна. И агентът им отговаря за абсолютно всичко. Има си специални офиси, които гарантират за тези пари. Примерно като чейндж бюрата тук в България. Отиваш, взимаш една валута и я сменяш за друга. Та на този принцип работят и техните офиси".

Няма пари на ръка в схемата. Те се дават в офис в София. По думите там всеки ден се прехвърлят между 300 и 400 хиляди евро.

И ти отиваш там и си взимаш парите?

"Да. Те ми дават един код. Някой път е банкнота и номинална банкнота снимана. И аз отивам и показвам снимката на банкнотата. Друг път е определен код 5 букви с 1 цифра или просто една цифра. И той човекът идва с една кола, отваря тетрадката. Аз му казвам примерно 7. Поглежда срещу 7 цифрата и ми плаща".

Доста е превозвал. Питам го за миналогодишния му доход от превоз на мигранти.

"Мога да ти кажа колко съм изкарал за миналата година".

Я, кажи!

"Един милион триста и осемдесет хиляди лева. Чисти. Досега съм си купил как да кажа... На 30 съм и имам две поршета. За нормалните хора това е нереален живот. Приятелите ми на тетрадка ми дължат около 200 000 лева. Просто животът е много по-забързан. Колкото повече пари изкарваш, толкова повече са ти разходите, толкова повече хора са около теб. В днешно време животът е много труден".

"Ако имаш 5-10 хиляди лева ти си Богът на някой. Просто ще седи до теб, докато не ги изхарчи".

"Ако ти знаеш, че в дадена сграда, офис, учреждение, те чакат твоите 50 000 лева с код, ако свършиш работа и знаеш, че всичко е гарантирано. Ти вече знаеш, че това не са някакви хвърчащи цифри. Този човек е отишъл в този офис. Оставил е тази сума пари. Обадили са ти се. Казали са ти: примерно Борянке, при тебе има еди колко си пари на твое име, свърши работа и ела да си ги вземеш".

Взимаш ги като се "отчиташ" с клипчета. Това е гарантът, че "пасажерите" са преминали от точка "а" до точка "я". Комуникират в канали, където не могат да бъдат "спипани". Новобранците са в WhatsApp.

"С тези клипчета се известява за семействата им като цяло. Повечето клипчета са примерно - прави се задължително едно клипче, когато тръгват".

Ама то за кого се прави?

"Прави се за семейството им и за хората, които продуцират цялата операция и я водят. Общо взето шофьорите правят клип, когато свършат работа - взимат хора от дадена точка правят клип, за да могат да си вземат парите. Това им е гаранцията - ето вижте. Оставил съм хората в София и този клип го изпращам на дадения дилър на хора. Този дилър вижда клипа, че са нали в София и всичко е реално и му пуска кода с цифри, дето вече говорихме за него, да може да си вземе парите".

"А повечето видеа са за тези дилъри на хора, за да могат да си ги слага на сторита примерно по WhatsApp, та да може и други хора, които искат да пътуват да ги видят, че и те работят и успяват да се справят нали с работата и може при тях да дойдат да работят".

"Дилърите на живот" работят на checkpoint-и. Стигаш до определена точка и си взимаш парите.

"Като се стигне на определена зона се взимат парите. Сега нали този, който е от Турция, той например няма такава уговорка - сега идвай в България и ми плащай. Той няма такава уговорка. Той взима хикс цена в пъти повече от нашата до Германия, обаче неговите хора, ако не стигнат, той е адски много на загуба".

"Не го приемам като законно със сигурност, но не го приемам като нещо лошо спрямо мене. Едно е да отидеш да убиеш някой, друго е да помогнеш тука или примерно съвсем друго е някой да ти трови детето, да е дилър. Абе, коренно различно е. Според мене първо, че в моите очи аз правя услуга на българското общество като ги изкарвам от България, махам ги от тука".

"Второ: аз имам собствена облага, което няма да лъжа - парите са нереални. Просто за нормален човек като чуе историята си казва "тоя пичага е гледал някакъв филм".

Но това не е филм, а истинската история за трафика на хора. История за дилъри на живот, една дупка на границата, и пари - мръсни, лесни пари.

Монтаж на видеото: Анeта Дешова

Следва продължение...

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Величкова: Европейското първенство в България ще бъде много силен турнир
Десислава Величкова: Европейското първенство в България ще бъде много силен турнир
Рилски спортист удари Локомотив София като гост в първия двубой от битката за бронза в женското баскетболно първенство
Рилски спортист удари Локомотив София като гост в първия двубой от битката за бронза в женското баскетболно първенство