НОВИНИ

Комисията за скандала в митниците: Бойко Рашков се е срещал 10 пъти с обявените за контрабандисти

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
15:47, 18.04.2024 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Нови разкрития по скандала с митниците и в парламента, където заседава анкетната комисия по казуса. От писмо на МВР до депутатите става ясно, че Бойко Рашков като вътрешен министър е посещаван 10 пъти от Марин и Стефан Димитрови, както и от Петя Банкова. Това е станало между май 2021 г. и март 2022 г. Според самия Рашков, това е политическа атака преди предстоящите избори. Той твърди, че обвиняемите по разследването в митниците са били при него в качеството им на свидетели.

Председателстващият комисията Станислав Балабанов представи писмо от МВР, подписано от Калин Стоянов, в което се посочва, че Марин и Стефан Димитрови, както и Петя Банкова няколко пъти са се срещали с Бойко Рашков докато той е бил министър на вътрешните работи. А доскорошният главен секретар Живко Коцев е саботирал работата на разследващите.

Станислав Балабанов, ИТН: "Бойко Рашков на база отговора на МВР, който е официален до комисията се оказва, че лъже, лъже и то лъже пред цяла България и пред вас журналистите, когато като му задавата въпроса има ли нещо общо с тези хора, той казва, че не ги познава, а аз ви изчетох над 10 срещи в МВР със същите тези контрабандисти, които той е провел като министър на вътрешните работи."

Самият Бойко Рашков коментира за "По света и у нас", че се е срещал с Марин и Стефан Димитрови в качеството им на свидетели:

"Посещението на тези хора, аз не съм ги познавал дотогава е във връзка със сигнал, който подаде единия от тях. За закана за убийство отправена от Бойко Борисов срещу лице, заемащо длъжност председател на ДФ "Земеделие" по повод случай на подкуп в което наказателно производство е участвал тогавашния министър на земеделието Мирослав Найденов този човек подаде сигнал и аз разпоредих проверка. По този повод този човек ме посети още няколко пъти и аз не съм си поставял за цел да помня колко пъти. Прокуратурата отказа да разгледа делото. Баща и син Димитрови в 2021 г. имаше 2 пъти избори, най-много списъци с купувачи на гласове съм получил от тях и то за Хасковска област. Към онзи момент данни за тяхното участие в контрабанда в МВР - няма, такива данни няма и в Окръжната прокуратура в Хасково".

В писмото на МВР до комисията са посочени данни и за доскорошният главен секретар Живко Коцев, че е саботирал работата на разследващите каналите за трафик на наркотици и цигари.

Станислав Балабанов, ИТН: "Посочва се, че след получен сигнал за сделка с голямо количество кокаин Живко Коцев "светва човекът, който е разработван след което стотици дни денонощен труд отива на вятъра, а също така че изнася класифицирана информация, с което проваля труда на стотици полицаи, а също така че се запознава с документи по разработки, които след това завършват с провал."

От "Продължаваме Промяната" предложиха Рашков да бъде изслушан на следващо заседание на комисията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Люис Хамилтън: Не ме интересува мнението на останалите, ще бъде вълнуващо да отида във Ферари
Люис Хамилтън: Не ме интересува мнението на останалите, ще бъде вълнуващо да отида във Ферари
Футболистите на Манчестър Сити не скриха разочарованието си след отпадането от Реал Мадрид в Шампионската лига
Футболистите на Манчестър Сити не скриха разочарованието си след отпадането от Реал Мадрид в Шампионската лига