НОВИНИ

Аферата в митниците: Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
13:48, 18.04.2024 (обновена)
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Софийският апелативен съд остави в ареста Стефан Димитров и Петя Банкова. Двамата са обвинени за участие в организирана престъпна група. А от днес бившата шефка на Агенция "Митници" е и с ново обвинение - за принуда. Според съда може да се направи обосновано предположение, че Димитров и Банкова са част от организирана престъпна група, към която вчера беше присъединен и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев. На Коцев е наложена парична гаранция от 20 хиляди лева.

След като чуха решението на съда, Петя Банкова и Стефан Димитров запазиха мълчание. А защитата съзря политически нюанси.

Аделина Натина - адвокат на Петя Банкова: "Когато политиката влезе в съдебната зала, правото излиза."

В залата стана ясно, че до момента по делото са разпитани много бивши и настоящи служители на МВР на високо ниво и на Агенция "Митници". Показания са дали вътрешният министър Калин Стоянов, директорът на СДВР Любомир Николов и шефът на "Гранична полиция" Антон Златанов. От събраните данни става ясно, че обвиняемият Стефан Димитров е търсил контакт с Любомир Николов - първо по телефона, а след това и на живо.

Бяха цитирани и показания на анонимен свидетел, който разказва, че е знаел за сбирки в дома на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, проведени през януари тази година, на които се обсъждало как министър Калин Стоянов да бъде свален от поста и мястото му да заеме Живко Коцев.

БНТ: Ясно ли е кой каква роля е имал в престъпната група от доказателствата?

Людмил Рангелов - адвокат на Петя Банкова: "Не, не само че не става, но не е и необходимо. Няма ръководител, няма разпределение на функции."

Аделина Натина - адвокат на Петя Банкова: "Нито едно лице до момента не е ръководител на престъпната група А Живко Коцев какъв е? Участник в групата. Какво е правил? Не е формулирано."

В съдебната зала стана ясно, че срещу Банкова има и нови обвинения – за принуда, защото по искане на Стефан Димитров размествала и преназначавала на нови позиции различни митнически служители. Част от тях дори били повишавани против волята им, твърдят разследващите. Повдигнати са ѝ обвинения и в длъжностно престъпление.

Защитата на бившата шефка на Агенция "Митници" акцентира, че част от тези служители са били сложени на митницата в Бургас, където през март беше хваната пратка от близо 170 кг кокаин.

Аделина Натина - адвокат на Петя Банкова: "Имаше данни, че с този наркотик е щяло да се купуват гласове.Не сезира компетентните органи, защото не ѝ беше дадена възможност. Лицата, на които тя прекъсна престъпна дейност направиха всичко възможно днес това да се случи. Когато отиде на тази длъжност отиде с мисълта, че ще направи нещо за тази държава."

Пред съда Банкова заяви, че през цялата си кариера е пазила интереса на държавата и докато е била начело на митниците са се увеличили драстично количествата на заловените наркотици и контрабанда.

снимки: БГНЕС

Бизнесменът Стефан Димитров се оплака, че е изолиран в самостоятелна килия, където два пъти е викана линейка, защото получил пристъпи на световъртеж. Той също се описа като порядъчен човек без провинения, дори често участвал в дарителски кампании:

"Надявам се, когато всичко това приключи, цялата тази журналистическа мощ да изчисти името ми."

Дали бащата на Стефан - Марин Димитров, може да бъде в ареста, трябва да покаже медицинска експертиза. Той беше откаран в болница още преди първото заседание.

Людмил Рангелов - адвокат на Петя Банкова: "Той наистина е много сериозно увреден здравословно. Той е претърпял инфаркт, да, още е в болница."

От прокуратурата заявиха, че по аферата в митниците се събират още доказателства и кръга на обвиняемите лица може да нарасне.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваканция на 2 май и в Ямбол
Ваканция на 2 май и в Ямбол
Актуализират методиката за удостоверяване на съответствието на машините за вота
Актуализират методиката за удостоверяване на съответствието на машините за вота