НОВИНИ

Продължава разрушаването на незаконната сграда в ловното стопанство "Искър"

В разрушаването участват наети от Столичната община работници и хора от фирмата на Румен Гайтански

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:07, 18.04.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Проверка на "По света и у нас" показа, че няма спиране и забавяне при премахването на незаконните постройки в ловно стопанство "Искър". В разрушаването участват, както наети от Столичната община работници, така и хора от фирмата на Румен Гайтански. Съвместните действия са след като от неговата фирма "Био-майнинг" пожелаха да участват в събарянето на незаконните постройки.

Две тежкотоварни машини и близо 20 души работят усилено при събарянето на незаконните постройки и Ловен дом на територията на ловно стопанство "Искър".

"В момента се демонтират покривните керемиди, почистват се строителният отпадък за по-лесен достъп", обясни инж. Николай Илиев, технически ръководител на обекта.

"Работи се и вътре и вън - 90% вътре, 10% навън", каза Мирослав Гьорев, представител на фирма "Био майнинг".

Не такава беше ситуацията в началото на април, когато входът на стопанството беше препречен с автомобил, за да не влиза строителната техника и да продължи бутането. А общинските багери бяха изкарани навън и с прерязани кабели.

Преди да започне събарянето на незаконните постройки на входа на стопанството беше поставена заповед, с която се забраняваше достъпът на външни лица и автомобили, тъй като можело да се отрази отрицателно на бременността на кошутите. В последствие заповедта беше отменена, а директорът на стопанството освободен. В момента стопанство "Искър" има нов директор - Лили Филипова, която е дългогодишен служител тук.

От Столичната община и фирмата на Румен Гайтански довършват общ график за премахването на постройките. Общинарите твърдят, че имат интерес от това, тъй като така ще спестят близо 2,4 милиона лв. общински бюджет.

"До момента Столичната община и екипите не са спирали работа по договора, който е подписан. Финализираме линеен график, по който времево и технически да сме наясно - ние като Столична община, както и извършителят - как разумно да се спазят сроковете по дейности", заяви Цветан Тодоров от Столичната община.

Очакванията са общата работа между Столичната община и частната фирма да продължи между три и шест месеца до окончателното премахване на незаконните постройки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Годишнина: Вече 50 години Китай излъчва радиопредавания на български език (ВИДЕО)
Годишнина: Вече 50 години Китай излъчва радиопредавания на български език (ВИДЕО)
Българските таекуондисти спечелиха два медала в първия ден на европейското първенство
Българските таекуондисти спечелиха два медала в първия ден на европейското първенство