НОВИНИ

Директорът на Народния театър съди за обида и клевета режисьора Александър Морфов

Софийският районен съд даде ход на делото

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
11:31, 26.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
Още
Снимка: БТА
Слушай новината

Директорът на Народния театър Васил Василев съди за обида и клевета режисьора Александър Морфов. Делото е по повод изказване на Морфов при получаването на наградата "Аскеер" за най-добър режисьор през 2023 г. Васил Василев е завел частичен граждански иск за 5000 лева до 100 хиляди лева. Съдът не го допусна, тъй като делото е наказателно от частен характер. Конфликтът между директора и режисьора започна преди почти три години и стана повод за протести.

2023-та. Церемония по връчване на годишните награди "Аскеер". Александър Морфов излиза на сцената, за да получи своята пета награда "Аскеер".

Александър Морфов - режисьор (2023 г.): "Останалите 4 са в Народния театър. Там някъде се потайва онази партийно-номенклатурна нищожна личност, която е директор на театъра в момента."

Тези думи стават повод Васил Василев да заведе наказателното дело срещу режисьора.

Васил Василев - директор на Народен театър "Иван Вазов": "Вие как бихте се почувствали на мое място в присъствието на съпруга, медийно отразяване в цялата страна, някой на най-високия форум театрален, какъвто е "Аскеер"-ите, ви нарече "партийно-номенклатурна нищожна личност."

Морфов не дойде в съдебната зала. В профила си във Фейсбук актрисата Рени Врангова, която е съпруга на Морфов, оприличи делото на делата шамар срещу журналисти.

Полина Велчева - адвокат на Александър Морфов: "Приема го за поредното въздействие, което искат под всякаква форма да се упражни върху него, защото това не е първото дело и има в КЗД срещу него и съответно неговото мнение е, че неправилно е заведено и това."

Васил Василев - директор на Народен театър "Иван Вазов": "Обмисляме и последващо дело, защото този тормоз продължава близо година и половина чрез късни СМС-и от страна на г-н Морфов. Последният СМС, който получих преди три седмици беше клетви към моето семейство и моите три деца."

Напрежението в Народния театър избухна през 2022 година. Поводът - назначението на тогавашния пиар на театъра Велислава Кръстева. Морфов надраска вратата на кабинета на Кръстева с надписи "ДПС" и "Изчезвай!". Като причина посочи възмущението си от факта, че Кръстева е придружила на последните парламентарни избори почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Впоследствие Морфов беше уволнен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмицата в снимки: 16 - 26 април
Седмицата в снимки: 16 - 26 април
Столичната полиция полага стриктни мерки за охрана на Вечното дерби
Столичната полиция полага стриктни мерки за охрана на Вечното дерби