НОВИНИ

Изграждат бус лента и велоалея по бул. "Патриарх Евтимий"

Паркирането се запазва навсякъде

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:57, 26.04.2024
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
изграждат бус лента велоалея бул патриарх евтимий
Слушай новината

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра на София, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите. Подобренията включват изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. "Патриарх Евтимий", като до месец ще започне проекта. Паркирането по "Патриарх Евтимий" ще бъде успоредно.

Ще бъде премахната конфликтната велоалея от тротоара покрай парка на НДК и ще се вземат други мерки за пътна безопасност. Проектът бе представен днес за пореден път в Столичната община от зам.-кмета по транспорт инж. Илиян Павлов на съвместна пресконференция с общински съветници.

"Въпрос на време е този дългоочакван проект за трансформация на булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев" да се случи. Искам да успокоя живущите, че решението е максимално балансирано и са включени техните искания. В нито един участък паркирането не се забранява, а създаваме нови компенсаторни паркоместа на бул. "Витоша" и отваряне на нов паркинг на Ценъра за градска мобилност с допълнителни 50 места", обяви зам.-кметът Илиян Павлов.

На пресконференцията стана ясно, че този проект е бил отлаган повече от 10 години и е дошло времето да бъде изпълнен.

Ще бъде по-бърз превозът с трамвай №7, като маршрутът му се променя.

"Започва летният строителен сезон и предвид големия обхват и сложността на проекта, възнамеряваме да го направим през следващите седмици. Зависими сме от подходящи метеорологични условия, но и искаме да го изпълним когато София е празна, за да не се образува трафик и да не затрудняваме ежедневието на гражданите", увериха от Столична община.

Общинските съветници изтъкнаха, че с този проект се решават редица натрупали се проблеми и се създават удобни алтернативи за всички участници в движението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат синя зона в София и в неделя?
Предлагат синя зона в София и в неделя?
Гуардиола не бърза да вади Ливърпул от борбата за титлата
Гуардиола не бърза да вади Ливърпул от борбата за титлата