НОВИНИ

"Не" на велоалея на "Патриарх Евтимий", настояват граждани

Стигна се до напрежение заради ремонт, който ще реорганизира движението в района

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:51, 16.04.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Напрежение заради ремонт в София. Граждани възпрепятстваха ремонт на бул. "Патриарх Евтимий", защото са против предвидената реогранизация на движението там. Част от жителите са против изграждането на предвидената преди години велоалея.

Общинският съветник от "Спаси София" дори се оплака, че един от протестиращите му е ударил шамар. В същото време привърженици на велотранспорта внесоха петиция за повече велоалеи и свързана велосипедна мрежа в София.

Част от жителите от района на "Патриарх Евтимий" още през 2020 възпрепятстваха проекта за велоалея по булеварда. Сега са убедени, че започва незаконното и изграждане.

"Момчетата от охраната ни дадоха първа част от заповед, в която долу ниско пише, че временната организация на движението е във връзка с изграждането на велоалея, много ни притесни това, че ще ни намалят с много местата и това за нас жителите е много голям проблем", каза Крум Миланов, жител на района.

От общината не са се отказали, нито от планираната велоалея, нито от буслентата, но проектът още не е започнал и в случая става дума просто за преасфалтиране.

"Заповед и одобрение има само за извършване на ремонтни дейности на булеварда, които обхващат не само ъглите, но и двете натоварени кръстовища", посочи Борис Бонев, общински съветник ПП-ДБ- Спаси София.

Въпреки съпротивата на някои граждани от общината казаха, че това дали да има или няма велоалеи в София - въобще не стои на дневен ред.

"Велоалеи трябва да има и знам, че моите колеги и кметът Терзиев, ще направим всички необходими мерки нашият град да се развива така както сме обещали по време на предизборната кампания", добави Стефан Спасов, общински съветник ПП-ДБ-Спаси София.

Общинският съветник Стефан Спасов разказа как по време на днешната инспекция на ремонта един от протестиращите взел ключовете на строителната техника, а след това го ударил .

"Получих плесница в лицето, за което съм уведомил органите на реда, води се разследване", разказа Стефан Спасов, общински съветник ПП-ДБ- Спаси София.

В същото време сдружение "За Земята" събра над 5 000 подписа с настояване за свързани, удобни и безопасни велоалеи в София. Днес документът с исканията беше внесен в общината. Управляващите обещаха съвсем скоро София да започне да наваксва и да има европейска велосипедна инфраструктура .

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски е на победа от бронзовите медали след успех над Славия
Левски е на победа от бронзовите медали след успех над Славия
Александър Костадинов завърши на 33-о място в турнира на шпага за кадети на световното първенство по фехтовка
Александър Костадинов завърши на 33-о място в турнира на шпага за кадети на световното първенство по фехтовка