НОВИНИ

Протекции, влияние и контрабанда излизат наяве след поредната комисия за митниците

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:15, 16.04.2024
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Разработка на на ДАНС за аферата в Агенция Митници е започнала още през лятото на 2022 година. Това съобщи пред временната парламентарна комисия председателят на ДАНС Пламен Тончев. Засечени са контакти на баща и син Стефан Димитрови с представители на най-високите етажи на властта, както и със съдии, следователи и прокурори. Двамата дори са получавали класифицирана информация за контрабандните канали.

Оперативна информация на ДАНС през лятото на по-миналата година била за контрабанден канал, организиран от Марин и Стефан Димитрови. Започва разработка, която достига до данни, че подозираната група се ръководи от Никола Николов - Паскал.

"По отношение на Марин и Стефан Димитрови, установено е, че основната им роля в новоизградения канал от престъпно сдружение, се изразява в това да осъществяват контакти с лица, заемащи висши публични длъжности с цел да осигурят протекциите", заяви Пламен Точнов, председател на ДАНС.

Според Тончев, познанството на Живко Коцев с баща и син Димитрови е от времето когато Коцев ръководи областната дирекция на МВР в София област. А друг добре познат със сочените за контрабандисти е тогавашният директор на Националната полиция Венцислав Кирчев, който преди това е бил шеф на областната дирекция на в Хасково. Тончев заяви още, че когато Коцев е главен секретар на МВР, контактите му с Димитрови били най-чести.

"Имало е директни запознавания от страна на главния секретар с областни директори. Той е представял Стефан като бизнесмен, който извършва различни услуги, в смисъл внася различни стоки от Турция и да му оказват при необходимост съдействие като поводът за това негово искане е бил, че той прави така лична услуга на г-н Бойко Рашков. Установено е, че в резултат на изградените доверителни отношения с въпросните служители Марин и Стефан Димитрови оказват влияние върху кадрови въпроси и разпределение на ръководни постове в МВР, представляващи интерес за престъпното сдружение. Установени са конкретни случаи, при които служителите в тях и предоставят чувствителна или класифицирана информация", каза Пламен Точнов - председател на ДАНС.

Информацията, която Димитрови са получавали била свързана с каналите за трафик на стоки, хора, наркотици и оръжие. Пламен Тончев твърди още, че двамата имали интерес Недан Хаджиев да оглави полицията в Хасково.

"Ние имаме установена само една комуникация, която е между министъра на финансите и Стефан. То е за назначаването на въпросното лице Недан Хаджиев за директор на ОД на МВР Хасково", допълни Пламен Точнов.

Бившият финансов министър Асен Василев обаче отрече да е познавал Марин и Стефан Димитрови.

"Само Петя Банкова познавам, да", каза Асен Василев, народен представител от ПГ на ПП-ДБ.

Настоявал ли сте за Недан Хаджиев да бъде назначен и в МВР, след това в Митниците и ако да защо или тези твърдения са спекулация както на вътрешния министър, така и това, което чухме вътре в зала?

"С вътрешния министър съм провел един разговор за Недан Хаджиев в контекста на това, че Недан Хаджиев, когато беше шеф на МВР-Хасково беше най-ниското ниво на купен вот".

Според Тончев още 10-тина съдии, прокурори и следователи контактували с Марин и Стефан Димитрови и им съдействали, когато било необходимо.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит - кой е той?
Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит - кой е той?
Никола Цолов завърши на 26-о място в първия ден от тестовете в Барселона
Никола Цолов завърши на 26-о място в първия ден от тестовете в Барселона