НОВИНИ

Служебни неволи: Кой носи политическата отговорност за кабинета "Главчев"?

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:44, 16.04.2024
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Слушай новината

Кадровите промени се случват в служебно правителство със състав, предложен от служебния премиер, потвърден с указ на президента, положил клетва пред Народното събрание, което има право на контрол върху дейността му.
Това поставя нови казуси - какви са решенията?

А всички смени повдигнаха отново въпросът за политическата отговорност и кой я носи. В деня на Конституцията именно в измененията на основния закон в частта служебен кабинет са отново във фокуса.

Вицепрезидентът заяви: новите текстове в Конституцията всеки път ще произвеждат нови кризи, а служебните кабинети на Румен Радев връщаха стабилността в страната. Според бившия правосъден министър Атанас Славов новата формула на назначаване на служебно правителство е класически пример за споделена отговорност. Няма срок, в който президентът Радев да издаде указ за промяна в състава на Министерския съвет, обясни доц. Наталия Киселова. И постави отново въпросът: трябва ли да има клетва пред парламентa.

Ново правителство по нови правила и нова ситуация без прецедент - смяна на външен министър. И то за трети път. Пост, който първо трябваше да получи - Ивайло Ценов - консул от 15 години в Австрия.

"Ръководил съм се от това, тъй като знаете, че това е единствената държава, което е против приемането ни в Шенген и по земя", посочи Димитър Главчев - служебен министър-председател.

Декларираното намерение пред президента беше сменено. Посланикът ни в Черна Гора - Стефан Димитров беше посочен за дипломат номер едно след като Ценов се отказа.

"Той има семейни ангажименти и са изцяло семейни причини, аз вчера се срещнахме с него и така. Това е", оповести Димитър Главчев - служебен министър-председател.

На седмия ден след клетвата на кабинета "Главчев" дойде предложението за нови смени. И поредната оценка за измененията в Конституцията. Вицепрезидентът изтъкна: не се знае кой носи отговорност за правителството на Димитър Главчев.

"Аз лично очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо. Това е един естествен резултат от новите текстове в конституцията, които всеки път ще произвеждат нови и нови кризи. Служебните кабинети на Румен Радев връщаха стабилността в страната. Ако действително се окаже, че това е кабинет не служебен, тоест не независим, а партиен, подозренията ще стават все по-големи. Дано не стигаме до ситуацията, в която за най-новата ни история след 89 година, да има непризнаване на изборни резултати", каза Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България.

Кой носи отговорност за служебния кабинет - коментира и един от участниците в процеса по измененията на Конституцията - бившия правосъден министър.

"Все пак президентът не е в условия на обвързана компетентност. Той има правото и конституционното правомощие да не се съгласи с направеното предложение. Новата формула на назначаване на служебно правителство е класически пример за споделена отговорност, за споделена компетентност, за да се осъществи тази промяна трябва да се постигне съгласие. Ако такова няма - не може да се осъществи промяна", посочи Атанас Славов - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Няма срок, в който президентът Радев да издаде указ за промяна в състава на Министерския съвет, обясни доц. Наталия Киселова.

"Това е въпрос, който е предполагам предварително уточнен преди да бъде оповестено предложението, за да може президентът да даде предварително съгласие. Възможно е и без съгласието на президента, но тогава може да се стигне до по-сериозен проблем", каза доц. Наталия Киселова- преподавател по конституционно право.
Как е възможно това?
"Министър-председателят да бъде сменен. Но тогава влизаме в онази процедура, когато става дума наново да се прави кастинг за министър-председател. Според мен президентът е бил уведомен", допълни тя.

Трябва ли нови министри да се закълнат пред Парламента?

"Органът, който ги назначава - в случая президента - пред него би следвало. Но президента, за да изнесе отговорността в НС към Парламентарните групи подхвърли да се положи клетва в НС и на консултациите никой не му възрази", акцентира доц. Наталия Киселова- преподавател по конституционно право.

И докато текат смени в служебната власт, отброяваме 54 дни до изборите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арина Сабаленка: Щутгарт е добро място за начало на сезона на клей
Арина Сабаленка: Щутгарт е добро място за начало на сезона на клей
Рафаел Надал се завърна победоносно на турнира в Барселона
Рафаел Надал се завърна победоносно на турнира в Барселона