НОВИНИ

Главчев предлага Кирил Вътев да бъде освободен като министър на земеделието

Служебният премиер предлага поста да заеме Георги Тахов

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
16:01, 16.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

И още една промяна в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев предлага Кирил Вътев да бъде освободен като министър на земеделието и длъжността му да заеме Георги Тахов, досегашен изпълнителен директор на ДФ "Земеделие".

Предложението за освобождаване на Кирил Вътев дойде неочаквано. Само преди седмица той аргументира желанието си да остане в служебното правителство, като мотивите му бяха, че има много недовършена работа. В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за освобождаването на Кирил Вътев, несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор. При това без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения. Като нерешен проблем е посочена финансова необезпеченост на украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора.

Коментарите за исканата смяна не закъсняха.

Асен Василев, ПП-ДБ: "Няма какво да коментирам повече освен, че смяната да се случва след като някой политически лидер е поискал, също не изглежда много регламентирано."

Николай Денков, ПП-ДБ: "През цялото време в земеделския сектор имаше разделение за и против Кирил Вътев. Имаше хора, които го подкрепиха за това, че работи за помощта за Украйна и за някои закони. Други пък искаха да вземат съответните позиции. Действително Вътев се справяше сравнително добре с работата, но без екип много трудно би могъл да се оправи. Така, че моят съвет към него беше да не остава, но той не ме послуша и това е резултат."

Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство, които запазиха постовете си и в служебния кабинет. По същото време, когато дойде новината, че се иска смяна на Кирил Вътев, някои медии съобщиха, че той си е подал оставка. Това обаче не беше потвърдено от Министерския съвет.

Георги Тахов е изпълнителен директор на Фонд "Земеделие" от 2022а година, притежава и дългогодишен управленски опит в Националната агенция по приходите.

До момента опитите да се свържем с Георги Тахов и Кирил Вътев са без резултат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хари Кейн: Имаме голям шанс да спечелим като домакини
Хари Кейн: Имаме голям шанс да спечелим като домакини
Динамо Москва на крачка от финала, благодарение на 16 точки на Цветан Соколов
Динамо Москва на крачка от финала, благодарение на 16 точки на Цветан Соколов