НОВИНИ

Появиха се кадри от поругаването на гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:02, 16.04.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Вандал поруга тази нощ гроба на българския патриарх Неофит, който се намира под колонадата на столичната катедрала "Света Неделя". "По света и у нас" разполага с кадри на мъжа по време на извършване на вандалския акт. Те са от четирите камери на църквата. Щетите с малки изключения са възстановени още сутринта. Свещениците от храма обясниха, че гробът е бил поруган и в събота. Те не търсят отмъщение за стореното, но казват, че народът ни в момента има нужда да бъде учен и лекуван.

Появиха се кадри от поругаването на гроба на патриарх Неофит
Камерите на църквата "Св. Неделя" показват, че в 23 часа и 37 минути вчера мъж в син гащеризон и жълта блуза се приближава до гроба на патрирах Неофит, хваща дървения кръст и след дълго клатене го изтръгва. После хвърля кръста върху гроба. Счупена е основата на кръста, счупена е и част от мрамора, ограждащ гроба, както и един от фенерите.

В човека предстоятелят на храма отец Николай разпознава един от просяците, които често гравитират около градинката на църквата:

"Според мен няма умисъл специална, а тук е средище на наркомани, на бандити, на хора които много не разполагат със себе си, защото злоупотребяват с вещества."

- Не е редно, нито християнско, нито човешко.
БНТ: Какви биха могли да бъдат тези хора?

- Които първо не са духовни, които нищо общо нямат с нашата православна църква.

- Не е редно изобщо. Защо? Какви са тия хора? За какво го правят?

снимки: Десислава Кулелиева (БНТ) и Светия синод

Човекът тази нощ обаче изглежда знае какво прави. Адекватен е, не залита, не пада. След като изтръгва кръста продължава с делото си. Отива до една от витрините на храма, където има некролог на патриарх Неофит и опитва да я счупи. След като не успява раздира едно от черните траурни знамена. Пробва и с второто, но не успява. После мъжът необезпокояван си тръгва.

"Този народ има нужда от това да бъде лекуван, да бъде учен. Искам да кажа нещо много важно - църквата не може да отмъщава, дори аз като личност като отделен човек да бих искал да въздам дължимото на този, който го е направил аз като духовник не мога и църквата не може да отмъщава. Ние сме призовани да се молим. Ние сме призовани да принасяме мир в духа на идещото Възкресение, в духа на Великия пост", каза отец Николай.


Имало е опити за поругаване и на гроба на Екзарх Йосиф, който е до този на патриарх Неофит, и на Софийския митрополит Партений от другата страна на храма, казва още отец Николай. От църквата ще предадат записите на полицията. Не мислят обаче, че нещо ще се промени. Това няма да бъде първият сигнал за вандалски акт, който подават.

Гробът на патриарх Неофит е бил поруган снощи в 23.37 часа от мъж, който е действал сам. Това личи от кадри от вандалския акт, с които БНТ разполага.

Вижте ги във видеото.

Вандал поруга гроба на патриарх Неофит

Органите на реда са уведомени за вандалския акт, посочиха по-рано от Светия синод. Тази сутрин щетите вече бяха отстранени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият футболист на Ливърпул Наби Кейта бе наказан от Вердер Бремен да не играе до края на сезона
Бившият футболист на Ливърпул Наби Кейта бе наказан от Вердер Бремен да не играе до края на сезона
Коул Палмър: Основният ми фокус винаги е да играя добре
Коул Палмър: Основният ми фокус винаги е да играя добре