НОВИНИ

На какви нарушения се натъкнаха инспектори по Южното Черноморие?

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
12:15, 16.04.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Голяма част от нерегламентираните каравани, които станаха обект на проверки миналата седмица по Южното Черноморие са доброволни премахнати. Инспекциите продължават и тази седмица. Докато институциите обаче отчитаха резултатите, се натъкнаха на други сериозни нарушения – превозни средства, които минават директно по плажната ивица.

Докато полицията беше в готовност да връчи новите предписания за нерегламентирани каравани в залива "Вромос" край Черноморец, джип, теглещ лодка, премина през плажната ивица, за да стигне до водата.

"Той се опита да вкара лодка във водата, абсолютно неправомерно, минавайки през морския плаж, така че въпросният водач беше установен. Същият ще бъде призован в районното управление, където ще му бъде съставен акт", обясни гл. инспектор Николай Ангелов, началник на РУ-Созопол.

15 минути по-късно, отново на плажа, се появи трактор, който също теглеше лодка и премина през почти цялата плажна ивица.

"С трактора ще я пусна на водата, няма къде другаде.

- БНТ: А знаете ли, че не може с такива превозни средства по пясъка?

- Точно за това, не знам, дали може или не можем, ама тука минават непрекъснато коли и каравани и всичко минава от тук, понеже пътят е много развален, просто не може да се движи по пътя и за това минават по плажа“.

Това е редовна практика, признава мъжа. А редица са другите нарушения, които открили проверяващите след инспекциите в незаконните къмпинги.

"Има паркирани каравани и кемпери върху плажна ивица, върху дюни, върху държавен горски фонд и в земеделски земи, без необходимите за това документи. Три сондажа за вода, един от които в плажна ивица. Беззаконието води след себе си до друго беззаконие, което вече води и до опасност за човешкия живот", категоричен е Пламен Янев, областен управител на Бургас.

"В действителност много от тях доброволно преместиха караваните и въобще ги изнесоха от горите и от морския плаж. В момента са останали малко над 50", каза гл. инспектор Николай Ангелов, началник на РУ-Созопол.

На тях днес също ще се връчат предписания. Обитателите на тази каравана, минути преди проверката, опитаха да напуснат с автомобил, но служителите на полицията ги пресрещнаха по пътя, за да им връчат предписанията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 16.04.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 16.04.2024 г., 12:20 ч.
Световен шампион с Германия почина на 78-годишна възраст
Световен шампион с Германия почина на 78-годишна възраст