НОВИНИ

Започват проверки за незаконно поставени кемпери и каравани по Южното Черноморие

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
11:22, 12.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Изтича гратисният период, в който собствениците на незаконно поставени каравани по Южното Черноморие могат доброволно да ги премахнат. От днес девет институции в Бургаско започват масови проверки по всички нерегламентирани къмпинги в района преди началото на лятото. Проверките са с обявен предварителен ден и час, като целта е доброволно премахване.

Проверките започват от залива "Вромос" край Черноморец, където множество кемпери и каравани, без регистрационни табели, са оставени през целия зимен период, за да пазят място за лятото.

"В момента на залива "Вромос" са над 100. Натъкнахме се на място, което беше обособено като бар и най-вероятно там се извършва и търговска дейност с шкаф, мивка от стара кухня, тоалетни, един вид като полева кухня направено. Със соларни панели ток са си пуснали хората на територията на плажа, което е напълно незаконно", каза Владимир Крумов, зам. областен управител на Бургас.

Нерегламентираните каравани попадат в изключително държавна собственост, каквато е плажът, кемпери има дори и на общински път. Най-много са тези, които попадат в горския фонд.

"Натискът върху държавните горски територии е осезаемо голям заради естествената сянка, които дърветата създават. Отпадъци и строителни материали – тук срещаме особени трудности, тъй като присъствието на доста хора генерира и такъв вид проблем", каза инж. Кирил Петков, директор на Държавно горско стопанство – Бургас.

Нерегламентираните къмпинги могат да бъдат и много опасни, казват проверяващите.

"Няма организация за начина на спиране. Няма отстояние една от друга между караваните. Това е предпоставка за много бързо разпространение на пожар върху няколко каравани. За съжаление пожари възникват, всяка година имаме такива инциденти", каза ст. комисар Николай Николаев, директор на РДПБЗН-Бургас.

Вече има установени нарушители, които не са преместили доброволно караваните си. Те ще получат последно предупреждение, след което ще бъдат принудително отстранени и глобени между 500 и 10 000 лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Барселона почерпи играчите с хамбургери за успеха над ПСЖ
Президентът на Барселона почерпи играчите с хамбургери за успеха над ПСЖ
Стеф Къри с 22 точки при победа на Голдън Стейт
Стеф Къри с 22 точки при победа на Голдън Стейт