НОВИНИ

САЩ предупреждават за възможна масирана атака на Иран в Израел

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:00, 12.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

САЩ ограничават движенията на дипломатите си в Израел от съображения за сигурност. Засилват се опасенията, че Иран може да атакува Израел в отговор на удара на 1 април, приписван на Израел, по иранската дипломатическа мисия в Дамаск.

От съображения за сигурност на служителите на американската администрация и членовете на техните семейства не се разрешава да пътуват извън Тел Авив, Йерусалим и Бершееба до второ нареждане. Това се посочва в съобщение на посолството на САЩ в Израел. Американският генерал Майкъл Ерик Курила, отговарящ за Близкия изток, е в Израел, за да обсъди заплахите за сигурността в региона. Американският държавен секретар Антъни Блинкен е провел разговори с външните министри на Турция, Китай и Саудитска Арабия. Той е подчертал, че повишаване на напрежението в Близкия изток не е в интерес на никого.

"Ангажирахме се със серия от контакти на различни нива, разговори с външни министри. Целта е ясно послание към Иран, че не бива да се допуска ескалация на този конфликт", каза Матю Милър, говорител на Държавния департамент.

Израел заяви, че е подготвен за различни сценарии.

"Атака от иранска територия ще бъде сериозно доказателство за намерението на Иран да се увеличи напрежението в Близкия изток и да спре да се крие зад прокситата си. Израел е атакуван от ирански звена от Йемен, Ирак и Сирия, ако не почти всеки ден, то всяка седмица и нашата отбранителна система прихваща тези заплахи. Подготвени сме и сме в повишена готовност", адмирал Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заплаши, че Израел ще бъден наказан заради нападението от 1 април в сирийската столица. В удара загинаха 16 души, сред които и 7 висши ирански командири.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест заради нов строеж в Пловдив
Протест заради нов строеж в Пловдив
Рафаел Варан отново се контузи, няма да играе няколко седмици
Рафаел Варан отново се контузи, няма да играе няколко седмици