НОВИНИ

Многовековен археологически обект край Благоевград стои затворен години наред

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Али Мисанков
07:39, 12.04.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Археологическият обект “Скаптопара” край Благоевград е недостъпен за туристи и стои затворен близо 3 години. Какви са причините и колко са загубите за туризма и икономиката на Югозападна България?

През годините не е обсъждано мястото да бъде обект от туристическо значение. Причините са оперативната програма, с която са преместени останките от тогавашното място край сегашната АМ "Струма" и междуинституционални разбирания на национално и местно ниво.

"Пет години минаха, откакто АПИ се изнесе от тук. Бяха преместени артефакти, консервирани и след 5 години виждате какво е, няма една табела. Обектът не работи, защото не е пригоден за туристи. По инфраструктурата нищо не е направено - няма нито тоалетни, нито навеси. Така, че ние не можем да говорим, че този обект е туристически. Вложиха се над 2,5 милиона лева, ей така на вятъра", каза Здравка Чимева - туроператор.

Тогавашният министър на културата Боил Банов е обещал да се направи всичко възможно този обект да стане туристическа дестинация от национално значение, но до момента нищо не е направено. Загубите за местната икономика през всичките тези години са големи.

"Ако смятаме в брой посетители, които биха могли да видят това забележително място в региона на Благоевград и си представям, че всеки от тях дойде и похарчи по 20 лева средно, можем да умножим 1 милион по 20 и да смятаме каква сума ще се получи. Но това може да стане след като се направят необходимите инвестиции и разходи", обясни доц. Елена Ставрова - икономист.

"За да може да се развие обекта, трябва да имаме качествено финансиране, което да позволи изграждането на една добра концепция, за това как може този обект всъщност да експлоатира по най-добрия начин, и да се използва за туристически цели. Това към момента изглежда като да не е възможно да стане, имотът е изцяло собственост на АПИ и се води държавна собственост. Именно заради това ние проведохме една среща с АПИ и обсъдихме този въпрос. В момента не желая да се ангажирам със срокове, защото бих излъгал. Искам първо да видим когато се отвори възможността за кандидатстване, какви биха били сроковете там", заяви Методи Байкушев - кмет на община Благоевград.

В писмена позиция от АПИ казаха, че през 2019 г. са преместили и съхранили въпросните останки и това е прието от Министерството на културата без забележки. Въпросното преместване е станало по ОП "Транспорт" и заради нея не е предназначено този обект да има търговска цел.

Вижте повече в прякото включване на Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24 българи ще участват на световното първенство по фехтовка за младежи, девойки и кадети в Рияд
24 българи ще участват на световното първенство по фехтовка за младежи, девойки и кадети в Рияд
Сакраменто отстъпи пред Ню Орлиънс и загуби шансове за първата шестица в НБА
Сакраменто отстъпи пред Ню Орлиънс и загуби шансове за първата шестица в НБА