НОВИНИ

Министър Галин Цоков: Променя се часът за външното оценяване след 10-и клас

10 юни ще е неучебен ден в училищата, където са се провели избори

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 12.04.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Променя се часът за външното оценяване след 10-и клас. Това съобщи в студиото на "Денят започва" Галин Цоков - служебен министър на образованието и науката.

"Външното оценяване за 10-и клас е ден след изборите. Ще променим часа на началото на външното оценяване от 8.00 на 11.00 ч. То продължава час и половина, мисля, че няма да попречи на десетокласниците промяната на часа. Ще издам заповед 10 юни да се обяви за неучебен ден за училищата, в които има секции и са проведени избори", каза проф. Цоков.

"За външното оценяване след 10-и клас променихме част от самите тестови задачи, в които ще има по-голяма практическа насоченост, които да свържат знанията и уменията на учениците с практически ситуации."

Министърът обърна внимание на контрола върху програмата от 240 млн. лева за изграждане и ремонт на физкултурни салони и спортни площадки в училищата.

"Парите ще се превеждат след изразходването, това означава следене на строителството и ремонта. 496 училища ще реализират на базата на тази програма нови салони, нови площадки и т.н."

Той коментира и факта, че един от четиримата министри, запазили поста си от кабинета "Денков" и продължили работа в кабинета "Главчев".

"Разглеждам предложението на г-н Главчев като знак за приемственост. Надделяха плюсовете за това, че предстоят два месеца много усилена работа в образователната система от гледна точка на това, че ще се провеждат матури, национални външни оценявания след 4-ти,7-и, 10-и клас. А също и да продължим промените, които започнахме. Всеки ден ще работим така, че да оползотворим времето. Подготвили сме някои промени - визия за промяна в учебната програма, визия за промяна в оценяването, рамка на качеството в средното образование и други. Предстои в следващите седмици да обсъдим с педагогическите специалисти, с учителите с училищните директори до следващото редовно правителство да има мнение на педагогическата общност как да се промени закона за предучилищно и училищно образование.", допълни проф. Цоков.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден абсурд: Улици в местност край Варна са затрупани със строителни материали
Пореден абсурд: Улици в местност край Варна са затрупани със строителни материали
Алианц Милано отпадна на полуфиналите в италианската волейболна Суперлига
Алианц Милано отпадна на полуфиналите в италианската волейболна Суперлига