НОВИНИ

Окончателно: 100 лв. добавка за Великден ще получат най-бедните пенсионери

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:53, 12.04.2024
11502
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Пенсионерите с пенсии под прага на бедността 526 лева, ще получат добавки за Великден от 100 лева. Това решиха депутатите, които гласуваха окончателно поправки в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Средствата, които ще бъдат необходими са 59 млн. лева. Срещу подобно раздаване на пари се обявиха от ПП-ДБ.

"Ние няма да участваме в това състезание кой е по-щедър и хората, които искат да разделят българските пенсионери по най-светлите празници. Истината е, че това решение е несправедливо, 500 000 души ще получат по сто лева, а един милион и половина нищо, това е дискриминация", обясни Искрен Митев от ПП-ДБ.

"Вашата политика е измамническа, измамническа както всичко останало, както телефонните измамници обещават, ти казват че имаш да вземеш нещо а след това те ограбват и вие по същия начин. Не може да обвинявате който и да е тук, че е популист, защото основният човек, който е призован да бъде финансов и бюджетен разум беше популист. За първи път имахме финансов министър без бюджетни ценности, и вчера Николай Василев каза най прахосническият финансов министър който сме имали", каза Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

По данни на НОИ добавката ще получат почти една четвърт от българските пенсионери. Дебатите в пленарната зала днес продължиха почти два часа.

"Радваме се че се достигна до едно компромисно решение да има по 100 лева за пенсионерите под линията на бедност. Ние се радваме, че нашето предложение да се увеличат до 100 лева под линията на бедност беше прието, така че надявам да се приеме и в зала", каза Георги Георгиев от "Възраждане".

От ДПС обясниха, че предлагат добавките за най-бедните пенсионери, защото те са и най-нуждаещи се. Оттам допълниха, че биха подкрепили и предложение за добавки на всички пенсионери, но само при редовно правителство.

"Ние смятаме, че в условията на драстично следкризисно увеличение на цените, с последваща криза на покупателната способност, най-уязвими са тези с най-ниски доходи, второ по този начин възстановяваме традиционните великденски добавки за една част от българските пенсионери", обясни Севим Али от ДПС.

От "БСП за България" настояваха подкрепа да получат всички български пенсионери, а не само най-бедните. Основният аргумент - тези с пенсия с един лев повече не са по-богати.

"Мястото на този дебат беше при приемането на бюджета за 2024 още тогава от "БСП за България" настоявахме за такъв тип политика, но в бюджета не беше отделена сума, която да покрие великденски надбавки. Това което ние предлагаме по сто лева за пенсионери до 526 лева и по 50 лева за всички останали", каза Корнелия Нинова от "БСП за България".

От "Има такъв народ" разкритикуваха останалите партии.

"Ще подкрепим предложението, но ми е чудно как в този момент намерихте най-уязвимата група от гражданите на Република България - пенсионери за предизборни агитации. Дами и господа, само дето не казвате: гласувайте за нас", каза Цветан Предов от ИТН.

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева с начална дата 26 април т.г. Тогава ще са налични преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път.

В ход е комуникация на института с "Български пощи" ЕАД за формиране на график, по който съответните пенсионери също да получат добавките си преди празниците.

"Естествено НОИ има готовност и ще изплати с индивидуална ведомост заедно с пенсиите за месец май и добавките, които току що Народното събрание гласува. Трябва да направим среща с български пощи защото по-голяма част от пенсионерите получават своите пенсии чрез български пощи, създали сме съответната организация, иначе чрез банките ние винаги превеждаме парите в края на месец април", обясни Весела Караиванова, и.д. управител на НОИ.

Майските пенсии ще се изплащат съгласно законодателството по стандартния график между 7 и 20 май. Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще започне на 7 май (вторник) и ще завърши на 20 май (понеделник). Преводите на сумите за майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 май 2024 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стеф Къри с 22 точки при победа на Голдън Стейт
Стеф Къри с 22 точки при победа на Голдън Стейт
Няма политическо решение за връщане на наборната военна служба, заяви военният министър
Няма политическо решение за връщане на наборната военна служба, заяви военният министър