НОВИНИ

Няма политическо решение за връщане на наборната военна служба, заяви военният министър

Николай Минков
от Николай Минков
10:43, 12.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Снимка: Николай Минков
Слушай новината

Въпросът за връщане на наборната военна служба не е на дневен ред, но се обсъжда, като все още не е взето политическо решение. Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по повод гласуването на извънредна точка от парламента за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че има нужното въоръжение и техника за планова подготовка на резервисти и запасни, при новите разчети.

Заради войната в Украйна, връщане на наборната военна служба става все по-актуално в държавите - членки на НАТО. На въпроса дали у нас се планира връщането на казармата, военният министър Атанас Запрянов отговори така:

"Не е на дневен ред, но е на дневен ред като дискусия, като политическо решение още не е на дневен ред."

Запрянов обясни, че в условията на военен конфликт е много важно да се актуализира числеността на военновременните формирования, като се заложи законово, с решение на парламента, тяхната подготовка и окомплектовка.

"Затова в тази точка ще бъде разгледан комплекта от военновременни формирования, които допълват мирновременния ни комплект за защита на нашата страна и по този начин окончателно ще се дефинира и числеността на въоръжените ни сили при военно време", каза още Атанас Запрянов - служебен министър на отбраната.

Военният министър отказа да съобщи с колко се планира да нарасне армията при военни действия чрез мобилизирането на резервисти и запасни, а началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че има нужните средства за тяхното въоръжаване и подготовка:

"Тук искам да уверя всички, че ние имаме въоръжение и техника за военновременните формирования. Остава да се направят законовите стъпки, за да може да готвим резерва, запаса. Като имаме въоръжение и техника, трябва да имаме и хора, които да минават такава подготовка."

А военният министър успокои, че няма нищо извънредно в решението на парламента и призова комисията по отбрана спешно да гласува новия военен социален пакет, за да се спре текучеството във въоръжените сили, което надхвърля 25%:

"Необходимо е да направим тези допълнителни разходи в хора. Получава се парадокс, че в един момент ще имаме модерна техника, а няма да имаме личен състав. Това притеснява и политическото, и военното ръководство."

А правилният начин, според Запрянов, е Народното събрание да увеличи военните разходи от 2% на 2,5 на сто.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: 100 лв. добавка за Великден ще получат най-бедните пенсионери
Окончателно: 100 лв. добавка за Великден ще получат най-бедните пенсионери
Пиоли: Няма да е нищо ново за нас да победим Рома като гост
Пиоли: Няма да е нищо ново за нас да победим Рома като гост