НОВИНИ

Отрязаха дърветата в центъра на Дупница

Десетки дървета липсват и в парк "Рила"

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Владислава Миланова
12:26, 16.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Всички дървета пред сградата на Общината в Дупница бяха отрязани по разпореждане на кмета на града.

Това доведе до напрежение между общинското ръководство и хората от града.

В социалните мрежи също заваляха гневни коментари на граждани, които определят отрязването на дърветата като неправилно и недопустимо.

Общо 13 дървета от различни видове бяха отрязани до дънер на площада в Дупница. Десетки дървета липсват и в парк "Рила". Гражданите са силно възмутени и обезпокоени дали ще остане зелена растителност в града.

"Заболя ме, против съм, защото знам, че дърветата са млади, не са изгнили, тези, които са изгнили и могат да паднат при буря, да ги махат, но това са хубави дървета. Децата имат представления на площада, седят тук и си чакат реда под сянката", заяви Маргарита Иванова.

"Това е загуба, хората се стремят колкото са по-стари дърветата и ако са здрави да си ги пазят, а ние в България си ги унищожаваме".

От общината мотивират решението си и с изпълнение на трансграничен проект между България и Република Северна Македония, който предвижда засаждане на ниска растителност.

"Проектът за трансгранично сътрудничество беше гласуван преди няколко години, но там никъде не е записано подобно нещо, още повече това не отговаря на наредбата за опазване на градската среда, не отговаря на законите", коментира Костадин Костадинов, председател на Общинския съвет в Дупница.

От общината добавиха, че след консултации с ландшафтни архитекти е преценено, че дърветата са опасни заради кореновата си система.

"Където има високи сгради, каквато е тази на общинската администрация, не се допуска засаждането на високи дървета пред фасадите. Агресивната коренова система поврежда градската архитектура, повдига плочки, бордюри, асфалт и причинява щети по градската среда", каза още кметът на Дупница Първан Дангов.

Възмутените граждани са подали сигнали до инспекциите по опазване на околната среда и водите в София и Благоевград, до Министерството на околната среда и водите, както и до областния управител на Кюстендил, като целта е да се провери дали изсичането на дърветата в центъра на Дупница е законно.

По случая е образувано досъдебно производство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим
Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим
Една трета от хората и фирмите у нас са участвали в корупция
Една трета от хората и фирмите у нас са участвали в корупция