НОВИНИ

Една трета от хората и фирмите у нас са участвали в корупция

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
12:21, 16.04.2024
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Близо една трета от хората и фирмите и нас са участвали в корупция или им е оказван корупционен натиск. Това показва последния доклад на Центъра за изследване на демокрацията. На този фон правоохранителната система е с ефективност 0,01%.

В проучването подчертават, че 35% от гражданите съобщават, че през 2023 година им е бил искан подкуп, а 30% признават, че са участвали в корупционни сделки. 53% заявяват, че биха приели подкуп, а 67% смятат, че корупцията не може да бъде намалена значително.

"За бизнеса всъщност крупцията се е нормализирала до такава степен, че те предпочитат да дадат предварително, още преди да им е поискано. И ако сравним данните и подобни от други изследвания с данните от полицейска статистика, се озоваваме пред нещо, което сме нарекли възпиращ ефект и сме го измерили с 0, 001 %", каза д-р Тодор Галев, директор по научна дейност, Център за изследване на демокрацията.

"81% считат, че корупцията е широко разпространена в държавата, като за сравнение този процент в ЕС е 70%. Същото важи и за бизнес климата", коментира Йорданка Чобанова, ръководител, предствителство на ЕК в България.

Вижте прякото включване на Виктор Борисов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отрязаха дърветата в центъра на Дупница
Отрязаха дърветата в центъра на Дупница
Спортни новини 16.04.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 16.04.2024 г., 12:20 ч.