НОВИНИ

Пожар в Копенхаген: Гори историческа сграда от 17-и век (СНИМКИ / ВИДЕО)

120 души се борят с пламъците, огнената стихия още не е овладяна

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
14:56, 16.04.2024
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Пожар избухна в сграда от началото 17-и век в Копенхаген, в която допреди 50 години се e помещавала датската фондова борса.

Снимки: БГНЕС

Шпилът на зданието рухна върху горящия покрив в сцена, която силно напомняше на пожара в парижката катедрала Нотр Дам преди пет години. В сградата сега се намира Датската търговска камара. Всички намиращи се вътре са евакуирани, но вътре е имало много ценни произведения на изкуството.

Кълба гъст дим часове наред се издигаха над центъра на Копенхаген. Пламна една от най-големите забележителности на датската столица - старата борса, завършена и открита точно преди 400 години. Наблизо е дворецът Кристиансборг, в който заседава парламентът на Дания. В горящата сграда са се намирали служители на финансовото министерство и посетители, които са били евакуирани. Изведени са били и хора от съседни здания.

Районът беше отцепен и битката с пламъците продължава часове наред.

Гордостта на старата борса - високият 56 метра шпил, представляващ четири дракона с преплетени опашки, рухна пред очите на всички. Сградата е била в процес на реновация в чест на годишнината, за да се възстанови ренесансовият й вид и опасващите я скелета силно са затруднили пожарникарите.

"Обичам тази сграда, като повечето копенхагенци, всеки от нас я свързва с нещо, тя е част от живота ни. Трябваше да дойда тук и да гледам. Мога да го сравня с трагедията в париж с нотр дам. Разстроен съм и шокиран", каза Самюел Рахлин, бивш водещ и журналист.

На фона на пламъците, множество служители в сградата лично се втурнаха да помагат да бъдат изнесени и спасени ценни произведения на изкуството.

Директорът на Датската търговса камара Брайън Микелсен е бил сред тези, които са влезли в горящата сграда, за да се опитат да спасят картини, изложени в нея.

Ето как изглеждаше забележителната сграда, строена преди 400 години от един от забележителните владетели на Дания.

"Това е една от най-емблематичните сгради в страната. Фондовата борса е издигната от Кристиян IV в началото на XVII век. Той е известен с това, че е построил сгради, останали в историята на архитектурата", заяви Могенс Морген, преподавател по архитектурно наследство.

Крал Кристиян IV лично е поръчал дизайна на шпила, тъй като останал недоволен от първоначалния вид на сградата. Какво е възпламенило искрата на този етап остава неясно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коул Палмър: Основният ми фокус винаги е да играя добре
Коул Палмър: Основният ми фокус винаги е да играя добре
700 кг шарани бяха пуснати в Гребната база в Пловдив (СНИМКИ)
700 кг шарани бяха пуснати в Гребната база в Пловдив (СНИМКИ)