НОВИНИ

Ще отговори ли Израел на иранското нападение? - пред БНТ говори посланик Йоси Леви Сфари

bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 16.04.2024
Чете се за: 10:05 мин.
По света
Слушай новината

Ще отговори ли Израел на иранското нападение, каква подкрепа получи и как ще се развие сега войната с Хамас в Газа - специално интервю пред Йоана Левиева-Сойер за предаването "Светът и ние" даде посланикът на Държавата Израел в България Йоси Леви Сфари.

БНТ: Ваше превъзходителство, добре дошли в нашето студио. Да започнем с новините. Вашият военен кабинет имаше заседание. Очаквате ли нови удари от страна на Иран? Планирате ли ответни действия и какви?

- Въпросът дали очакваме нови атаки от страна на Иран има очевиден отговор. От 7 октомври насам сме подложени на ежедневни нападения от Иран. Изпълняват ги Хизбула, хутите, Хамас или както в този случай, през почивните дни, видяхме директни нападения от Иран. Но във всички случаи зад тези атаки стои Иран. Ако ме питате дали очаквам още нападения. Да, виждаме примери даже от тази сутрин.

БНТ: Ще добавите ли нещо към това, което каза вече военният кабинет по отношение на ответните действия?

- Въпросът с ответните действия е свързан с общите тенденции по света. Въпросът не е дали Израел ще предприеме контраатака. Въпросът най-вече е какво ще правим с Иран. Това, което наблюдаваме, не само през последните месеци, а и години наред, е, че Иран играе силно отрицателна роля на международната сцена. Дори подкрепи Русия и нападението ѝ срещу Украйна. Искаме ли такава държава да има ядрени оръжия? Мислим ли, че ще има по-голяма сигурност тук в Европа или другаде, ако Иран разполага с такъв военен капацитет? Разбира се, че не. Въпросът е какво ще е ефективно във войната срещу режима в Иран? Не говорим само за ответни действия.

БНТ: Какво ще бъде ефективно?

- На първо място коалиция. Израел не може да се изправи сам пред тази заплаха. Имаме нужда от коалиция, от европейските страни, от САЩ. Имаме нужда от ясен международен глас, който ясно да заяви, че не приемаме този субект и действията на тази държава. Вече виждаме коалиция на арабски държави, което е изключително интересно. Все повече арабски държави осъзнават, че Иран е заплаха и за тях. Той не е насочен само срещу Израел.

БНТ: В тази връзка Йордания беше сред държавите, които помогнаха да се прихванат удари от Иран. Какво е Вашето обяснение? Знаете ли за друга подкрепа от региона? Някои медии пишат, че е осигурено разузнавателно или друго съдействие от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства. Знаете ли за това?

- Въпросът какъв вид помощ е получил Израел от арабските държави не е основният въпрос. Основният въпрос е свързан с изказването на престолонаследника на Саудитска Арабия. Той заяви: "Иран е заплаха за нашия регион. Иран мобилизира терора. Иран стои зад 7 октомври и го прави, защото е противник на нормализацията на отношенията ни с Израел." Това е най-важното. Също така виждаме страни като Египет, Йордания, ОАЕ, Бахрейн, Мароко, Саудитска Арабия. Те осъзнават, че бъдещето принадлежи на съвместното съществуване и мира. И от друга страна виждаме държави и най-вече недържавни субекти – Иран, хутите в Йемен, Хамас, Хизбула в Ливан, Сирия, за които мирът няма бъдеще. Това е основният въпрос.

БНТ: Разбира се, трябва да разберете, че тук в България и по света много хора задават един въпрос: това ескалация ли е? Това драматична промяна ли е в ситуацията в Близкия изток? И да очакваме ли тази война да се разрасне?

- Виждаме ескалация на действията на Иран. Виждаме го непрестанно. Ако на 6 октомври ми бяхте задали въпроса „какво ще ни донесе бъдещето?“, вероятно щях да говоря за бъдеще на мира - мир в Близкия изток, мир със Саудитска арабия, с Мароко, с Бахрейн, с Обединените арабски емирства. А вижте пред какво сме изправени сега? Кой стои зад това? Иран. Дали това е ескалация? Да, очевидна е! И те влияят не само на нашия регион, а другаде. Като региона на Русия и Украйна.

БНТ: Разбира се, войната в Газа продължава. Видяхме, че Хамас преустанови преговорите за заложниците. Има ли връзка с иранското нападение? И какво очаквате да се случи сега?

- Йоана, нося тази значка – символ и знак, че Хамас продължава да държи наши заложници. 133ма души остават заложници на тази жестока терористична организация. Знаем какво точно се случва с тях, знаем как страдат. Чували сме от други, вече освободени заложници. И да си припомним, че те са в плен месеци наред. Много от тях са убити през този период. Заложниците остават в сърцата ни и в политиката ни. Хамас не се интересува от хората си. За Хамас хората нямат значение. Какво ще бъде бъдещето с Хамас, зависи до голяма степен от действията, които ще бъдат предприети от Катар и други държави. Ще Ви дам пример. В деня, когато Съветът за сигурност прие резолюция, с която призова за прекратяване на огъня по време на Рамадан, както и за освобождаване на заложниците, Хамас поздрави Съвета за сигурност за този призив за примирие, но отхвърли всякакви предложения за споразумение за заложниците. И то в същия ден. Трябва да се запитате: защо? Защото в крайна сметка няма натиск срещу тях. Като виждат, че международната общност призовава Израел за спиране на огъня, без да принуждава Хамас да плати, защо биха си платили?

БНТ: Израел също може да оказва натиск. Какво се случва с военната операция в района на Рафа, която е обект на критика от международната общност. Смятате ли, че при сегашните обстоятелства тя ще е възможна?

- В този военен конфликт Израел има две, даже три основни цели. Първата ни цел е освобождаване на заложниците. Тя е ясна. Втората цел е изкореняването на Хамас, т.е. изкореняване на военните и административни способности на Хамас в Газа. Това също е разбираемо. Не можем да постигнем тази цел, ако оставим Хамас да властва в Рафа. Или ще изкореним Хамас от Газа, или ще сме свидетели как отново властва там. Ще Ви попитам: смятате ли, че Газа без Хамас ще е по-добра за сигурността на израелците и палестинците. Ще има ли по-голям шанс за мирно бъдеще? Ако има по-големи шансове за мирно бъдеще, ще трябва да завършим докрай това начинание. Значи, че ще трябва да влезем в Рафа. Как ще го направим? Как ще защитим цивилните? Кога ще се случи? Тези въпроси подлежат на обсъждане. Но дали трябва да сме в Газа. Отговорът е: да, и това включва Рафа.

БНТ: Очаквате ли тази война да приключи скоро или да продължи? И по-важното, международната общност в решение за две държави в конфликта между Израел и Хамас. Има ли все още шанс за него?

- Не мисля, че международната общност обсъжда решение за две държави между Израел и Хамас. Това е сигурно. Никой не говори за това. Въпросът е дали има възможност за решение за две държави между Израел и палестинците. Трябва да се запитаме какво решение търсим. Предполагам, че като говорим за решение, говорим за мирно решение. Мирното решение се основава на образование, промяна в идеологиите, помирение. Не може да стъпи на омраза и на желание за унищожение на Израел. Не може да стъпи върху радикалния ислям. Може да се изгради само от умерени хора, които искат да живеят в мир с другите. В момента можем ли да говорим за това бъдеще? Мисля, че е твърде рано.

БНТ: Благодаря г-н посланик. Като всички останали се надяваме да има мир.

- Благодаря Ви. Ние също.

Автор: Йоана Левиева-Сойер

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йонас Вингегор бе изписан от болница
Йонас Вингегор бе изписан от болница
Пеп Гуардиола преди реванша: Това е Реал Мадрид, много са опасни
Пеп Гуардиола преди реванша: Това е Реал Мадрид, много са опасни