НОВИНИ

Израел призова западните си съюзници за още санкции срещу Иран

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:17, 16.04.2024
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Израел призова западните си съюзници за още санкции срещу Иран, както и Иранската революционна гвардия да бъде обявена за терористична организация. Израелският военен кабинет се събира отново днес, за да обсъди отговора на първата в историята директна военна атака на Техеран срещу Тел Авив. Това е трето съвещание след атаката. Иран, на свой ред, предупреди, че ще отговори на всяко действие срещу интересите му.

Израел обяви, че започва дипломатическа офанзива срещу Иран наред с военен отговор на безпрецедентната атака с ракети и дронове срещу израелска територия. Това написа в Екс израелският външен министър Израел Кац - смятан за един от ястребите в правителството и приближен на премиера Нетаняху. Израел обяви, че ще отговори на нападението, въпреки призивите за сдържаност, отправени от съюзниците, които се стремят да избегнат ескалация в Близкия изток.

"Тази сутрин изпратих писма до 32 държави и говорих с редица външни министри и водещи фигури от целия свят с призив да бъдат наложени санкции срещу иранската ракетна програма и Корпусът на гвардейците на ислямската революция да бъде обявена за терористична организация, като начин Иран да бъде спрян и отслабен. Трябва да спрем Иран, преди да е станало твърде късно", заяви Израел Кац, министър на външните работи на Израел.

Иран ще отговори на всяко действие срещу интересите му, е заявил президентът Ебрахим Раиси, подчертавайки, че тежък, широкообхватен и болезнен отговор очаква всеки извършител.

"Ако поради някаква причина ционисткият режим иска да предприеме дори най-малкото действие срещу нашата територия, иранския народ и иранските интереси, ще се сблъска с решителен и суров отговор. И отговорът няма да отнеме 12 или 13 дни, а секунди", заяви Али Багери Кани, зам.-министър на външните работи Иран.

Иран нанесе удари по Израел в нощта срещу 14 април в отговор на атаката срещу иранското дипломатическо представителство в Дамаск, извършена 12 дни по-рано. Иран е затворил ядрените си инсталации в неделя, а инспекторите на МААЕ са били инструктирани да не посещават обекти, докато ситуацията не се успокои. На въпрос за възможни ответни израелски удари по ирански ядрени инсталации, ръководителят на Агенцията Рафаел Гроси отговори:

"Тази възможност винаги ни тревожи. Това, което мога да ви кажа е, че нашите инспектори в Иран са били информирани от иранското правителство, че всички ядрени инсталации, които инспектираме всеки ден, остават затворени от съображения за сигурност."

На този фон продължава израелската военна операция в Газа с нова точка североизточният град Бейт Ханун. Хуманитарната операция остава тежка, а Върховният комисариат за правата на човека обвини Израел, че налага незаконни ограничения над хуманитарната помощ, предназначена за анклава. Според Израел 553 камиона с помощи са влезли в Газа в рамките на 48 часа. Помощ, определена от ООН като крайно недостатъчна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успешно начало за Денчева и Евтимова на сингъл на турнир по тенис в Анталия
Успешно начало за Денчева и Евтимова на сингъл на турнир по тенис в Анталия
Мирослава Минчева се класира на финал на 25 метра пистолет на Световната купа по спортна стрелба в Рио
Мирослава Минчева се класира на финал на 25 метра пистолет на Световната купа по спортна стрелба в Рио