НОВИНИ

Светът след нападението: Мобилизация, осъждане и призиви за въздържаност

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:57, 14.04.2024 (обновена)
Чете се за: 05:22 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати и Иран са имали пряк контакт преди и след нападението срещу Израел чрез швейцарски посредници, обяви американски представител. Той отрече иранските твърдения, че Техеран е предупредил страните от региона 72 часа преди удара. Лидерите на страните от Г-7 потвърдиха пълната си подкрепа за Израел след нападението на Иран.

Те изразиха готовност да вземат мерки срещу Техеран, в отговор на нови действия за дестабилизация. След среща по видеоконферентна връзка, представителите на Седемте посочиха, че с действията си Иран рискува да предизвика неконтролируема регионална ескалация - сценарий, който трябва да бъде избегнат.

Участниците във виртуалната среща се ангажират със засилено сътрудничество за доставка на повече хуманитарна помощ за палестинците в Газа, да продължат да работят за трайно прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците на Хамас.

В дискусията участваха и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел. По-рано Белият дом обяви, че Съединените щати няма да участват в евентуален израелски военен отговор срещу Иран.

"Американската подкрепа за защитата на Израел срещу атаките на Иран и неговите проксита е "желязна"", заяви президентът Джо Байдън.

"Същевременно той е информирал израелския премиер Нетаняху, че Вашингтон няма да участва в евентуална израелско контраофанзива срещу Иран", съобщи Белият дом.

Действията на Иран бяха осъдени от ООН, редица световни лидери и папата. Москва изрази силна загриженост от поредната опасна ескалация в Близкия изток и призова всички замесени страни към сдържаност, но не осъди изрично иранското нападение.

Американският президент Джо Байдън оцени високо действията на своите военни, които са помогнали на Израел да свали "почти всички" ирански дронове и ракети. Той обеща да координира глобалния отговор на безпрецедентната атака, но не вижда причина иранското нападение да ескалира в по-мащабна война.

"Съединените щати ще продължат да помагат на Израел да се защитава, но не желаят война с Иран", посочи Белият дом.

"Президентът и премиерът Нетаняху проведоха добър разговор основно за изключителния успех от снощи. Както вече казах, президентът е много ясен. Не се стремим съм война с Иран, не желаем ескалация на напрежението в региона и по-мащабен конфликт. Всичко, което правя от 7 октомври насам е посветено на тази цел", каза Джон Кърби- говорител на Съвета за национална сигурност.

Президентът Байдън свиква среща на страните от Г-7 по кризата. Кандидат-президентът на републиканците Доналд Тръмп заяви, че иранското нападение е нямало да се случи при негово управление.

Папа Франциск призова днес Иран и Израел да избягват действия, които биха засилили „спиралата на насилието“, която рискува да запрати Близкия изток в още по-дълбок конфликт.

„Никой не трябва да заплашва съществуването на другите. Вместо това всички нации трябва да се борят за мир и да помогнат на израелците и палестинците да живеят в две държави, едни до други и в сигурност. Това е тяхното дълбоко и легитимно желание и тяхно право. Две съседни държави", заяви папа Франциск.

Турция е заявила на иранската страна, че не желае по-нататъшна ескалация на напрежението.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди иранското нападение срещу Израел и посочи, че то заплашва целия регион и света , така както руските действия срещу страната му създават риск за по-широк конфликт.

В отговор на призив на израелската посланичка в Русия за осъждане на иранското нападение, говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова заяви, че не помни израелската страна да е осъждала украински удари срещу руска територия.

Израел поиска извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН заради иранското нападение и очаква Корпусът на гвардейците на Ислямската революция да бъде обявен за терористична организация

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефани Стоева и Габриела Стоева ще участват на Олимпийските игри в Париж
Стефани Стоева и Габриела Стоева ще участват на Олимпийските игри в Париж
Адриан Андреев започна с победа в квалификациите на тенис турнира в Оейраш
Адриан Андреев започна с победа в квалификациите на тенис турнира в Оейраш