НОВИНИ

Израелската отбранителна система е определяна като една от най-ефективните в света

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:37, 14.04.2024
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Израелската отбранителна система е определяна като една от най-ефективните в света. Тя е многопластова и може да неутрализира ракети и дронове, изстреляни от различни разстояния.

Прехващане на ирански дронове. За много израелци опасната атака се превърна в небесно шоу.

"Знаем, че има ракетна атака от Иран, но животът трябва да продължи. Всъщност тук сме на сигурно място", каза жител на Тел Авив.

Усещане за спокойствие, гарантирано от израелската противовъздушна отбрана. Многослойна система, изграждането на която започва след войната между Израел и Хамас преди 13 години. Пет години по-късно защитата на израелците се гарантира от Железния купол.

Системата е израело-американска разработка и целта й е да прехваща ракети с малък обсег на действие. Системата се активира за няколко секунди. Твърди се, че Железният купол не пропуска мишени и има над 90% ефективност.

През 2017-та Израел разработва втори слой на отбранителната си система - т.нар. "Прашката на Давид". С нея се прехващат ракети и дронове със среден обсег. Диапазонът на действие обхваща Ивицата Газа и Южен Ливан.

За противодействие на ракети с голям обсег в израелската отбранителна система се активира "Стрелата". След атаката на Хамас през октомври, Израел усъвършенства част от отбранителната си система. Изгради и мобилни установки, които действат от кораби. През последните месеци "Стрелата" беше използвана за сваляне на ракети, изстреляни от хутите в Йемен. Активира се и тази нощ срещу иранските дронове и ракети.

За отбрана Израел използва и "Пейтриът". Американската технология е част от отбранителната система на страната от Войната в Залива през 1991-ва година. Тогава е използвана за прехващане на ракети "Скъд", използвани от силите на иракския лидер Саддам Хюсеин.

"Иранската атака срещна въздушното и технологичното превъзходство на израелската армия, която заедно със силната бойна коалиция отблъсна повечето заплахи", обясни Даниел Хагари, говорител на армията на Израел.

От следващата година Израел ще изгради още един слой в отбранителната си система. "Железен лъч", при която ще бъдат прехващани ракети и дронове с помощта на лазерна технология. Тел Авив обяви, че система ще промени напълно правилата на отбраната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Севиля започна неделната програма в 31-я кръг от Ла Лига с победа
Севиля започна неделната програма в 31-я кръг от Ла Лига с победа
Къде ще завършат Александър Везенков и Сакраменто Кингс в редовния сезон на НБА?
Къде ще завършат Александър Везенков и Сакраменто Кингс в редовния сезон на НБА?