НОВИНИ

Равносметка след атаката: Израел решава как да отвърне на удара

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:00, 14.04.2024
Чете се за: 06:50 мин.
По света
Слушай новината

За първи път Иран нанесе директни удари срещу Израел с дронове, крилати и балистични ракети и така Близкия изток е на прага на широкомащабен регионален конфликт.

Небето над Израел се освети от летящи дронове и ракети в 2.00 часа снощи. 99% от тях бяха прихванати от израелската противовъздушна отбрана, от американски кораби и британски самолети. Франция също оказа помощ на Израел.

"Конфронтацията с Иран не е приключила", обяви Израел след нападението, което накара светът да осъди ескалацията и да призове към деескалация.

Иран предупреди Израел и САЩ да не предприемат ответен удар. Израел остава непоклатим - отговор ще има, обявиха от Тел Авив, а премиерът Бенямин Нетаняху свика заседание на военния кабинет, за да се реши какъв ще е той. Вашингтон обеща да не се намесва в ответния отговор, но ангажиментът към сигурността на Израел е железен.

Атаката започна снощи след 23.00 часа българско време. Първо Иран изстреля 170 дрона. После бяха пуснати 30 крилати и 120 балистични ракети. 99% от дроновете и ракетите са били прихванати от израелския "Железен купол".

Съединените щати са свалили над 70 от дроновете, както и три балистични ракети. Великобритания също е прихванала ирански безпилотни апарати със своите изтребители Тайфун.

В атаката срещу Израел се включиха и всички съюзници на Иран в региона. Десетки ракети и дронове бяха изстреляни и от йеменските бунтовници - хутите, от групировката Хизбула в Ливан, от Сирия и от Ирак.

Поразена е била военновъздушната база Неватим в пустинята НЕгев в южната част на Израел. Според Тел Авив са нанесени незначителни щети. Иран твърди, че ударът срещу базата е тежък. Общо 12 души са ранени в цял Израел.

2.00 часа през нощта. Небето над Израел е осветено от изгарящи като факли десетки дронове и ракети. Въздушните сирени ехтят, израелците са под атака - за първи път в историята директен сблъсък с вечния враг в региона - Иран.

"Режимът в Иран изстреля голямо количество, над 200 дрона, крилати и балистични ракети. До момента сме прихванали огромна част от тях и продължаваме да ги сваляме. Няколко ирански ракети паднаха на израелска територия и нанесоха незначителни щети на военна база, без да има жертви. малко момиче беше ранено", каза Даниел Хагари - говорител на израелската армия.

Иран изстрелва първо дроновете, час по-късно пуска и ракетите, за да могат всички в един момент да ударят Израел. Израелската армия е работила в тясно сътрудничество освен със Съединените щати и с Великобритания и Франция.

"Израелската армия блокира офанзивата по впечатляващ начин. Заедно с американските ни партньори и други държави успяхме да ограничим удара до малки щети", заяви Йоав Галант - министър на отбраната.

Израелската полиция днес инспектира отломките от иранската ракета, които поразиха военна база в пустинята Негев и раниха 7-годишно дете.

"Ракетата падна, много ракети бяха изстреляни и една падна в около един и половина пред нощта. Виждате - взехме децата и хукнахме към бомбоубежище в Арад", каза Хамед - местен жител.

5 часа продължи отблъскването на иранската атака. 6 месеца след атаката на Хамас, в Израел отново се възцари тревога.

"Ситуацията беше наистина страшна с всички бомби и самолети, които летят над нас. Но сме много щастлива от алианса, който ни помогна, защото повечето ракети и безпилотни апарати не стигнаха до Израел. Надяваме се, че тази ескалация ще спре скоро", обясни Аяла Салант - жител на Йерусалим.

А в Иран на бензиностанциите се образуваха опашки, а по улиците иранците тържествуваха.

Още в малките часове на деня Иран обяви, че нападението е в отговор на удара срещу иранското консулство в Дамаск, при който загинаха 7 членове на Ислямската революционна гвардия, сред тях и двама генерали.

“Смятаме операцията за успешна и нямаме намерение да я продължаваме,освен ако ционисткият режим не предприеме действия срещу Иран или в центровете, принадлежащи ни в Сирия или в друга държава. Тогава следващата операция ще е много по-мащабна", заяви генерал - майор Мохамад Багери - командващ иранската армия.

Днес посланиците от Лондон, Париж и Берлин бяха привикани от външното министерство в Техеран. Оттам съобщиха, че са предупредили държавите в региона за предстоящия удар 72 часа по-рано, а днес от комуникационен канал през Швейцария е изпратено послание и до Вашингтон.

"Изпратихме съобщение до Белия дом тази сутрин, че нашата операция е ограничена и минимална, а целите и са законна отбрана за наказание на израелския режим", каза Хосеин Амирабдолахян - министър на външните работи на Иран.

Израелският военен кабинет едва ли ще остави без отговор директната атака от Иран, независимо колко ограничен и калибриран е ефектът от нея.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калоян Братанов с нов национален рекорд на 50 м свободен стил
Калоян Братанов с нов национален рекорд на 50 м свободен стил
Етър и Крумовград изиграха нулево реми
Етър и Крумовград изиграха нулево реми