НОВИНИ

Атаката от 1 април: Нападение на Израел срещу иранското посолство в Дамаск, има жертви

Убити са ирански командири

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:58, 02.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Иран се закани да отмъсти за убийството на генерала от Корпуса на гвардейците, който загина при атака срещу иранското посолство в Сирия. Властите в Техеран обвиняват Израел за нападението. При атаката са загинали още 6 души, сред които и заместникът на генерала. Засега няма коментар от Тел Авив. От САЩ заявиха, че проучват случая.

Прецизната атака срещу иранското консулство в Дамаск елиминира ключова фигура във военната йерархия на Иран. Генерал Мохамед Реза Сахеди ръководеше части на силите Ал Кудс - тайното външно разузнаване и паравоенно крило на Корпуса на гвардейците. Сахеди отговарял за операциите в Сирия и Ливан. Смята се, че е играл ключова роля във връзките на Техеран с Хизбула и със сирийския президент Башар ал Асад.

Сахеди натрупал военен опит по време на войната между Иран и Ирак. Бил е командир на военновъздушните и сухопътните части на Ал Кудс.

През 2010-та година Сахеди попада под санкциите на Съединените щати. Включен е в черния списък заради връзките си с Хизбула и сирийските разузнавателни служби. По данни на Вашингтон той е осигурил доставките на оръжие от Иран за Хизбула.

Сред убитите при атаката срещу консулството е и заместникът на генерал Сахеди. Загинали са и петима офицери. Посланикът и семейството му не са пострадали.

"Тази сграда не е новопостроена, а се използва от години. На горния етаж беше резиденцията на посланика. Действията на Израел нарушават всички норми на международното право", каза посланикът на Иран в Сирия Хосейн Акбари.

Говорителят на Външното министерство в Техеран заяви, че Иран си запазва правото да отговори на нападението. Говорителят на Външно министерство уточни, че "Техеран ще вземе решение за начина, по който ще отговорят на Израел". Какви са възможните сценарии, обаче, е трудно да се прогнозира, защото Иран избягва да влиза в директен конфликт с Израел.

"Подобни атаки могат да бъдат посрещнати само с допълнителна твърдост и допълнителна подкрепа за палестинския народ и съпротива, независимо дали в Ирак или Южен Ливан", обясни министърът на външните работи на Сирия Фейсал Мекдад.

Атаката в Дамаск предизвика вълна от протести в Иран.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганни ветрове със скорост над 150 км/ч взеха жертви в Полша
Ураганни ветрове със скорост над 150 км/ч взеха жертви в Полша
Нов опит: Събарят незаконните постройки, свързани с Румен Гайтански
Нов опит: Събарят незаконните постройки, свързани с Румен Гайтански