НОВИНИ

Eвропейските лидери осъдиха атаката на Иран срещу Израел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
09:34, 14.04.2024 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Лидерите на европейските институции категорично осъдиха атаката на Иран срещу Израел. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Екс, че трябва да се направи всичко, за да се предотврати по-нататъшна ескалация в региона и да се избегне още кръвопролитие.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен осъди неоправданата атака на Иран срещу Израел. Тя призова Техеран и неговите поддръжници незабавно да спрат атаките.

“Сега всички участници трябва да се въздържат от по-нататъшна ескалация и да работят за възстановяване на стабилността в региона”, каза още фон дер Лайен.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че атаката срещу израелска територия, която Иран предприе тази нощ, е неоправдана и крайно безотговорна. Според него Иран рискува нова ескалация в региона. Германия застава зад Израел и ние ще обсъдим ситуацията с нашите съюзници, каза още Шолц.

“Осъждам най-категорично безпрецедентната атака, предприета от Иран срещу Израел, която заплашва да дестабилизира региона”, написа президентът на Франция Еманюел Макрон в социалната мрежа Х. Той изрази солидарност с израелския народ и потвърди ангажимента на Франция към сигурността на Израел. Макрон заяви, че заедно със своите партньори Франция работи за деескалация на напрежението.

Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте нарече ситуацията в Близкия изток много тревожна. Той припомни, че вчера Нидерландия и други страни са силно и ясно са казали на Иран категорично да се въздържа от нападение срещу Израел.

Премиерът на Белгия нарече Иран страна - спонсор на тероризъм.

Дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел предупреди, че неприемливата иранска атака срещу Израел може да доведе безпрецедентна ескалация и е сериозна заплаха за регионалната сигурност.

Засега не са предвидени заседания на европейско ниво, но евролидерите заявяват, че следят ситуацията отблизо. Въпреки острите европейски реакции срещу режима в Техеран, ЕС вече няколко години не може да постигне съгласие за включването на Иранската революционна гвардия в списъка с терористични организации.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Стоянов: Ако не се възползваме от правата, които договорът с "Боташ" ни дава, ще бъдем на загуба
Никола Стоянов: Ако не се възползваме от правата, които договорът с "Боташ" ни дава, ще бъдем на загуба
Минчева и Донков останаха извън финалите на пистолет на Световната купа по спортна стрелба в Рио
Минчева и Донков останаха извън финалите на пистолет на Световната купа по спортна стрелба в Рио