НОВИНИ

Няма непосредствена заплаха за България във връзка със ситуацията в Близкия изток

Николай Минков
от Николай Минков
08:50, 14.04.2024 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това беше докладвано на служебния премиер Димитър Главчев по време на работно съвещание рано тази сутрин с част от кабинета и службите за сигурност.

За момента няма информация за пострадали български граждани. От външното ни министерство съобщиха, че засега не са постъпили искания от наши сънародници за евакуация от Израел или Иран. От дипломатическото ни ведомство обявиха и телефони в Ситуационния център на външното ни министерство и в Тел Авив и Техеран, на които българските граждани в Израел и Иран могат да се обърнат за съдействие. Спешното съвещание при премиера рано тази сутрин беше с ресорния министър, началникът на отбраната и службите.

Правителството следи внимателно развитието на ситуацията и е в готовност да предприеме допълнителни действия при необходимост, на този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет, стана ясно още на срещата.

Премиерът свика на работно съвещание министрите на отбраната Атанас Запрянов, на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на външните работи Ирена Димитрова, началникът на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност.

"Извиках ви толкова рано сутринта, за да ме запознаете с актуалната ситуация в региона в Близкия изток във връзка с извършените нападения от страна на Иран срещу Израел. Ще ми се да ми давате актуална информация какво се случва непрекъснато, като подчертавам, че нашата основна задача е да запазим живота и здравето на българските граждани в района", заяви Димитър Главчев - служебен министър-председател.

снимки: Министерски съвет

Главчев увери, че на този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет:

"Мисля, че от това, което докладвахте през всичките тези дни, няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България."

По време на съвещанието стана ясно, че до момента в Министерството на външните работи няма постъпили искания за евакуация от Израел или Иран. Дипломатическото ни ведомство излезе с позиция, в която се осъжда нападението:

"България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация, която създава сериозна заплаха за регионалната сигурност. Правителството на България следи внимателно развитието на ситуацията и е готово да предприеме необходимите действия за защита и гарантиране сигурността на българските граждани в региона. Траен и устойчив мир в Близкия изток може да бъде постигнат само при пълно зачитане на основополагащите принципи на Устава на ООН и всички съответни международни договори и конвенции."

От външното ни министерство обявиха горещи телефонни линии за оказване на помощ и съдейстиве на нашите сънародници в Изарел и Иран:

  • Дирекция "Ситуационен център" в МВнР: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg;
  • Посолство на Република България в Израел: на дежурният телефон за спешна връзка е: +972 54 595 4379 или имейл на електронния адрес на консулската служба в Тел Авив: Consulate.TelAviv@mfa.bg
  • Посолството Република България в Техеран: на тел.: + 9821 88775037 или на електронна поща еmbassy.tehran@mfa.bg, както и при извънредна ситуация и в извън работно време - на мобилен тел.: +98 9305683409.

Вижте прякото включване на Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ударът на Иран ми прилича на руската атака срещу Украйна, смята арабистът Владимир Чуков
Ударът на Иран ми прилича на руската атака срещу Украйна, смята арабистът Владимир Чуков
Елена Поптодорова: В момента Израел е подложен на атаки от пет места
Елена Поптодорова: В момента Израел е подложен на атаки от пет места