НОВИНИ

Израел осъмна във война: Иран атакува с над 200 дрона и ракети (ОБЗОР)

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:00, 14.04.2024 (обновена)
14008
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Слушай новината

След години на враждебност и след месеци на постоянно покачващо се напрежение, кризата между Иран и Израел ескалира. Иран атакува Израел с над 300 дрона и ракети. Много от тях са били прехванати от израелската противовъздушна отбрана. Ракети обаче, са паднали в пустинята Негев. Съобщава се за ранено 10-годишно момиче. Нанесени са щети и на военен обект. По въздух Израел беше атакуван и от съюзниците на Иран. Атаките са били извършени от ливанската групировка Хизбула и йеменските хути.

Израел осъмна във война. С Иран. Ирански дронове с експлозиви и ракети летяха тази нощ към израелска територия. Сирени огласяха цялата страна.

Жао Бин, кореспондент от Китай в Израел: "Намирам се в Йерусалим, около 1.00 часа местно време отново се включиха сирените. Постоянно се чуват силни експлозии."

Това е първия директен удар на Иран срещу Израел.

"Поставил съм ясен принцип - който пръв ни удари, удряме го ние. Ще се защитим срещу всякаква заплаха и ще го направим със самоконтрол и с целеустременост", заяви Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

Срещу Израел Иран е изстрелял 170 дрона, заредени с експлозиви, повече от 30 крилати ракети и над 120 балистични ракети.

"Снощи Иран започна атака срещу Израел и отправи повече от 300 заплахи. Прехванахме 99% от дроновете и ракетите, отправени към територията на Израел", заяви Даниел Хагари - говорител на израелската армия.

Експлозии отекваха и край Тел Авив. Жители на израелската столица, обаче, отказаха да влязат в бомбоубежища. Заявиха, че няма да допуснат Иран да всее страх в страната им и войната да превземе живота им:

"Знаем, че има ракетна атака от Иран, но животът трябва да продължи. Всъщност тук сме на сигурно място."

С масови празненства в Иран отпразнуваха нападението. Определиха го като много успешно. От Техеран обявиха, че атаката е в отговор на удара срещу иранското посолството в Дамаск, при която загинаха двама генерали от Революционната гвардия.

От социалните мрежи върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей се закани, че "дяволският режим ще бъде наказан". Иран заплаши, че ако Израел отговори на атаката, ще последва много по-тежък отговор и предупреди Съединените щати да стоят настрана.

Празненства имаше и в иранския парламент. След първоначалната еуфория обаче, паника започна да обхваща Иран, че може да се стигне до криза с бензина. Пред бензиностанции в цялата страна има огромни опашки от чакащи автомобили. Не се извършват и полети до Техеран. Самолет от Москва за Иран беше отклонен за Дагестан, което беше изтълкувано от западни анализатори, че иранските власти не са предупредили Кремъл за атаката срещу Израел.

снимки: БГНЕС

Заради иранската атака, Йордания, Ливан и Ирак временно затвориха въздушното си пространство. Властите в Аман съобщиха, че ирански дрон е паднал на йорданска територия.

Сутринта в Израел беше отменена въздушната тревога. Населението обаче е призовано да не излиза навън. През следващите дни всички училища в страната ще бъдат затворени. Отменени са и всички ученически и младежки мероприятия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мохамед Халаф: Всичко зависи от действията на Нетаняху
Мохамед Халаф: Всичко зависи от действията на Нетаняху
Българското правителство следи с повишено внимание ескалиращото напрежение в Близкия изток
Българското правителство следи с повишено внимание ескалиращото напрежение в Близкия изток