НОВИНИ

Рибари и берачи на билки искат известителна система край яз. Кричим

bnt avatar logo
от БНТ
21:17, 13.04.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

За изграждането на известителна система, която да предупреждава за рязко повишаване на нивото на река Въча настояват рибари и берачи на билки в района на язовир Кричим. Водният стълб се вдига, когато започне контролирано изпускане на язовира. Именно тогава опасността от водна вълна е най-голяма както за хората, така и за животните. При последната профилактика на хидросъоръженията, от НЕК предупредиха всички населени места по течението на реката, но местните хора настояват за работеща известителна система и мобилно приложение.

До последните минути преди да започне изпускането на вода от язовир Кричим доброволци и общински служители обхождаха скалистите местности под стената, където има следи от човешко присъствие.

"Това са хора от Кричим, берат див чесън, докато върви водата, не могат да минат през реката. Опасна е, защото вълната е силна, почва да влачи дървета", каза Красимир Стойчев – специалист ОМП Община Кричим.

След отварянето на язовирните клапи, водата се превръща в стихия.

Над 200 куб. метра вода влизат всяка секунда в коритото на река Въча.

Въпреки увеличеното ниво на водата, хората в града не се притесняват от буйната река, а от това което тя носи със себе си.

"Тези паднали големи дървета, ако ги забенти някъде и ще излезе на пътя", заяви Мустафа Пехливанов.

Рискът е най-голям за въдичарите, които влизат във водата за пъстърва.

"За това залпово пролетно изпускане, само за него се предупреждава, за съжаление в останалото време през годината просто трябва да сме нащрек. Нещата стават за не повече от 30-50 секунди", обясни Денис Исов.

Рибарите отдавна търсят съдействие за създаване на мобилно приложение с информация за всяко изпускане на язовира и работата на ВЕЦ Кричим.

"Горе сложихме една станция , която измерва водните стоежи във реката , към която може да се добави сигнал и едни 10 - 15 минути преди да дойде водата по коритото на реката да се оповестява", каза Денис Исов.

Преди три години рибар загина в придошлите води. А други бяха извадени от силното течение с въжета. Според местните известителната система ще намали риска от подобни злополуки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дербито на Торино завърши без голове
Дербито на Торино завърши без голове
Шумен не остави шансове на Левски и направи решителна стъпка към плейофите в НБЛ, Академик Пд надви драматично Ямбол
Шумен не остави шансове на Левски и направи решителна стъпка към плейофите в НБЛ, Академик Пд надви драматично Ямбол