НОВИНИ

Ще отговори ли Израел на иранската атака?

Няма официална информация за одобрен план за израелска операция

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:25, 16.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

В реч пред военнослужещи началникът на генералния щаб на израелската армия ген. Херци Халеви обеща отговор на безпрецедентната иранска атака. Генералът обаче не даде подробности кога и как ще бъде осъществена израелската операция.

Заседанието на военния кабинет в Тел Авив продължи до късно снощи, но няма официална информация за одобрен план за контраофанзива.

Акциите на фондовите борси потъват, петролът се покачва - светът е в очакване да разбере как Израел ще отговори на иранската атака.

"Обмисляме нашите следващи стъпки. Изстрелването на толкова много ракети и дронове ще бъде посрещнато с отговор", заяви ген. Херци Халеви.

Предизвикателството пред военния кабинет е да намери начин как да отговори на Иран без да предизвика регионална криза и отварянето на нов фронт да не се отрази на живота в Израел.

Ако обаче Тел Авив и Техеран започнат открита война това означава, че нормалният живот в Израел ще спре, защото 75 процента от военните са резервисти. Основна инфраструктура като електроцентрали, водоснабдяването и транспорта вероятно ще бъдат засегнати и въздействието върху икономиката на Израел ще бъде огромно.

Иран е една от най-милитаризираните държави в региона. Постоянната ѝ армия надхвърля 580 000 души. Техеран обаче винаги е избягвал да влиза в преки военни конфликти.

За избягване на военен конфликт призовават най-верните съюзници на Израел - Съединените щати и Великобритания. Европейските държави също не одобряват Тел Авив да отговори на иранската атака. Русия и Китай също призоваха за сдържаност.

"В небето на Близкия изток беше задействана коалиция, която сложи началото на операцията "Железен щит", в която участваха израелските отбранителни сили, силите на Съединените щати, Великобритания и Франция. Заедно с тях действахме в реално време по въздух, по суша и по вода", каза още ген. Херци Халеви.

Според военни анализатори най-вероятно Израел ще предприеме атаки срещу прокситата на Иран и удари по ирански активи в трети страни. Не е изключено Израел да атакува Иран и виртуално.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови протести в Грузия
Масови протести в Грузия
Нургюл Салимова загуби от индийката Вайшали на Турнира на претендентките
Нургюл Салимова загуби от индийката Вайшали на Турнира на претендентките